Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 17. september 2020

2021. aasta juulist muutuvad kaugmüügi maksustamise reeglid

Vabariigi Valitsus algatas 3. septembril käibemaksuseaduse ja tolli seaduse muutmise seaduse. Nendest muudatusetest võib juba praegu kindlas kõneviisis rääkida, sest muudatused jõustuvad sellel ajal korraga kogu Euroopa Liidus. Nimelt tuleb liikmesriikidel üle võtta 1. juulil 2021 jõustuva direktiivi 2017/2455 nõuded, millega muudetakse käibemaksudirektiivi 2006/112/EU. Ehk siis, muudatused ei tulene Eesti sisepoliitilisest olukorrast vaid Euroopa Liidu õigusaktide muutusest, kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Muudatusi on kavas mitmeid, kuid esimesena tasub nimetada seda, et kaotatakse ära kehtivad kaugmüügi piirmäärad. Kaugmüük on kauba, välja arvatud uue transpordivahendi või paigaldatava või kokkupandava kauba võõrandamine ja toimetamine võõrandaja poolt või eest teise liikmesriiki seal maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isikule. Kaugmüüki maksustatakse lähetaja riigi käibemaksuga seni, kuni ületatakse saaja riigi kaugmüügi piirmäär. Eesti kaugmüügi piirmäär on 35 000 eurot kalendriaastas. Kusjuures kõigil Eesti lähinaabritel on sama piirmäär. Küll aga on paljudel liikmesriikidel see piirmäär suurem.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700