Autor: Juuli Laanemets • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vajadusel saavad liikmesriigid SEPAle üleminekuaja

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku, mis annaks liikmesriikidele võimaluse kehtestada SEPA maksetele üleminekuks 6-e kuulist üleminekuaega. Eesti juba kasutab aastast üleminekuaega, teatas Eesti Pank ning kinnitas, et 1. veebruaril toimub planeeritult üleminek SEPA maksetele. 

Euroopa Komisjon pakkus täna välja võimaluse liikmesriikide keskpankadel hinnata riikide valmisolekut minna üle ühtsele euromaksete piirkonnale (SEPA). Komisjoni ettepanek võimaldaks  riikidel kasutada kuue kuulist lisaüleminekuaega. Komisjon põhjendas otsust sooviga minimaalselt häirida tarbijaid ja ettevõtjaid.

Siseturu ja teenuste volinik Michel Barnier ütles, et tõhus ühtne turg vajab tõhusat SEPAt. “Kogu maksete kett - tarbijad, pangad ja ettevõtted, kõik võidavad SEPAst. See on odavam ja kiirem maksekeskkond. Välismaksed pole enam liidu piires erandlik üritusi, see ongi põhjus, miks vajame tõhusat piiriüleste maksete uut korda,“ sõnas Barnier.

Barnier hindas tänase seisuga mitte piisavaks osade Euroopa Liidu riikide kreediti-ja otsekorralduste ettevalmistuse taset. „Seetõttu tegime ettepaneku täiendava üleminekuperioodi kasuks, 6 kuud neile makseteenuste kasutajatele, kes ei ole veel SEPA makseteks valmis. Praktikas tähendaks see, et tähtaeg SEPAle üleminekuks jääb 1. veebruar 2014, kuid maksed , mis erinevad SEPA formaadist võiks jätkuvalt vastu võtta kuni 1. augustini 2014,“ selgitas Barnier.

Barnier kinnitas, et tähtaja pikendamine aitab võidelda võimalike maksehäiretega ning vähendada ülemineku riske. „Oluline on, et muutused  ei  tekitaks juurde suuri ebamugavusi üksikisikust tarbijatele ja väikeettevõtetele. Üleminekuperioodi ei pikendata pärast 1. augustit,“ kinnitas Barnier.

Euroopa Komisjon on jälginud kõikide sidusrühmade edusamme: pangad , makseasutuste , riiklikud ja kohalikud ametiasutused, äriühingud (sh väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted) ning tarbijad . Kuigi SEPAle ülemineku valmidus on kasvanud viimase paari kuu jooksul , leiab Komisjon, et on väga ebatõenäoline, täita otsekorralduste üleminekuvalmidust 100 protsendiliselt 1. veebruariks 2014.

Ühtse euromaksete piirkonnas ( SEPA) on rohkem kui 500 miljonit inimest, üle 20 miljoni ettevõtte ja Euroopa avaliku sektori asutuse, kes kõik saavad teha ja vastu võtta euromakseid samadel tingimustel, õigustel ja kohustustel , olenemata nende asukohast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700