Autor: Juuli Laanemets • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: oleme SEPA töödega graafikus

Eestis võetakse arveldustes SEPA tingimused kasutusele 1. veebruaril ja Komisjoni ettepanek senises tegevusplaanis muudatusi kaasa ei too, teatas Eesti Pank.

Eesti Panga asepresident Madis Müller ütles, et Eestis on pangad ja ettevõtted ettevalmistustega graafikus. „Eesti Pangale teadaolevalt oleme valmis Eestis SEPA tingimustel arveldustega alustama 1. veebruaril. Näiteks kasutavad juba pooled pangad praegu omavahelistes arveldustes rahvusvahelist ehk IBAN kontonumbrit ja pooled otsekorraldused on üle viidud e-arveteks, mis annab kindlust, et peame esialgsetest plaanidest kinni,“ kinnitas Müller.  

Juhul kui Euroopa Komisjoni ettepanek kinnitatakse, siis võimaldatakse pooleaastast üleminekuperioodi neile pangaklientidele, kes ei suuda 1. veebruariks SEPA-formaadis makseid tegema hakata. See tähendab, et poole aasta jooksul kuni 1. augustini võib pangaga kokkuleppel teha makseid veel ka vanas formaadis. 

Samas kehtib juba Eestis aastane üleminekuperiood eraisikutele, kes saavad makseid sisestades kasutada vajadusel veel vana kontonumbrit, ja ettevõtetele, kes saavad pangaga kokku leppides kasutada ISO sõnumistandardi teisendusi. Alates 1. veebruarist 2015 kehtivad ainult SEPA tingimused.  

Kui ettevõte ei jõua uut ISO sõnumistandardit nn massmaksete jaoks veebruariks kasutusele võtta, võivad pangad pakkuda kuni 1. veebruarini 2015 sõnumistandardi teisendust. Teisendusteenust ei osutata siiski automaatselt, vaid ettevõte peab pangaga vastava kokkuleppe sõlmima. Lisaks peab raamatupidaja siiski mõningaid muudatusi tegema. Alternatiivina saab internetipangas kõik maksed sisestada ükshaaval.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700