9. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihangete tulevik: alltöövõtjatele maksab riik

Eelnõu kohaselt võib hankija maksta tarnitud asjade, tehtud tööde või osutatud teenuste eest otse alltöövõtjatele, kui alltöövõtjad on seda taotlenud. Samas peab peatöövõtjal (ehk edukal pakkujal) olema võimalus alusetuid makseid vaidlustada.

Mõned aastad tagasi tõusetus riigihangetes väga teravalt allhankijate kasutamise probleemistik. Toonane riigihangete seadus nõudis korrektset maksukäitumist ka allhankijatelt, nii jäid paljud pakkujad riigihangetelt kõrvale oma alltöövõtjate maksuvõlgade tõttu. Seadust muudeti ning tänasel päeval riigihangete seadus alltöövõtjatega seonduvat sisuliselt enam ei reguleeri.

Maksuprobleemi kõrval tekitas elavat arutelu ka peatöövõtjate võimetus raskenenud majandusolukorras alltöövõtjatele riigihanke alusel tehtud tööde eest maksta. Toona kõlasid ettepanekud, et kaitsmaks alltöövõtjaid peatöövõtjate omavoli eest ja garanteerimaks väljateenitud tasu, peaks riigihangete seadus võimaldama hankijail tasuda otse alltöövõtjaile.

Tänane seadus hankija poolt alltöövõtjate tasustamise võimalust veel ette ei näe. Küll aga pakub sama seadusandliku võimaluse liikmesriikidele uus avaliku sektori riigihangete direktiivi eelnõu (edaspidi eelnõu), eesmärgiga kaitsta väikese- ja keskmise suurusega ettevõtjaist alltöövõtjate huve.

Kuidas otsemaksed praktikas toimuks?Eelnõu kohaselt võib hankija maksta tarnitud asjade, tehtud tööde või osutatud teenuste eest otse alltöövõtjatele, kui alltöövõtjad on seda taotlenud. Samas peab peatöövõtjal (ehk edukal pakkujal) olema võimalus alusetuid makseid vaidlustada. Hankija võib otsemakseid aktsepteerida, kui see ei ole vastuolus konkreetse hankelepingu olemusega. Lisaks peab hankija olema otsemaksete teostamise konkreetse korra kehtestanud hankedokumentides.

Seega eksisteerib kolm peamist tingimust otsemaksete teostamiseks: alltöövõtja taotlus otsemaksete tegemiseks, hankedokumentides sätestatud otsemaksete täpne kord ning seda võimaldav hankelepingu olemus. 

Eelnõu näeb ette, et liikmesriikidel on õigus valida, kas lubada hankijatel teha alltöövõtjatele otsemakseid või mitte. Seega ei tulene alltöövõtjate otsetasustamise kohustust otse direktiivi eelnõust, kuid liikmesriik võib  selle süsteemi rakendamise kasuks otsustada. Liikmesriigi enda määrata on ka otsemaksete teostamise täpne korraldus: näiteks, millisel hetkel peab pakkuja tegema taotluse, et konkreetse hankelepingu täitmise raames hankija otse alltöövõtjale maksaks jne.

Miks peaks otsemaksed alltöövõtjale olema Eestis lubatud?On kaalukaid argumente, mis õigustaksid selle süsteemi rakendamist ka Eestis. Esmalt tuleks alltöövõtjatele otsemaksete tegemist soosida juba põhjusel, et selline mehhanism kaotab osutatud teenuste eest maksmata jätmise ohu, tagades väikestele ja keskmise suurusega ettevõtjatele suurema majanduskindluse. Ühtlasi aitaks pakutud mehhanism suurendada hankelepingu täitmisel erinevate faaside läbipaistvust. See kõik toob riigihankelepingu täitmisesse oluliselt juurde paindlikkust ja efektiivsust, mida lepingusuhetes reeglina seostatakse positiivsema majanduskeskkonnaga.

Tasub meenutada ajakirjanduses kajastatud samasisulisi kaasusi, nt: ÄP 06.11.2012, Alyona Stadnik, Uus firma jätkab Facio võtetega (http://www.ap3.ee/?PublicationId=31503ED6-39D4-4163-9D98-74AA1E3959CE&paperarticleid=3A54F5A9-5613-496E-BB67-88B993F02DA7); 15.03.2010, Vahur Koorits, Riik kaalub alltöövõtjate petjatele hankekeeldu (http://www.e24.ee/236972/riik-kaalub-alltoovotjate-petjatele-hankekeeldu/).

Autor: Mari Ann Simovart, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700