9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marina Kaas: riik tõrjub turult tuhanded väikeettevõtted

Sellega tõrjub riik turult välja tuhanded väikeettevõtted, kommenteeris EVEA juht Marina Kaas äriregistri välja käidud raamatupidamisteenuste pakkumise kava.

Teenusega tõrjutakse Kaasi sõnul turult tuhanded raamatupidamisteenust pakkuvad või IT-arendusega majandustarkvara valdkonnas tegelevad väikeettevõtted.

"Nende jaoks tehakse konkurentsitingimused väga ebasoodsaks ja nad kaotavad nii enamuse oma väikeklientidest. Suurfirmasid on meil ju vähe ja selle tõttu võib turul tekkida ebaterve situatsioon," rääkis Kaas. Raamatupidamisfirmades kaotatakse ilmselt väga suur hulk töökohti, lisas ta.

Teine suur  ja Kaasi hinnangul maailmavaateline probleem on see, et kui ka kõik mikroettevõtted hakkaksid pidama raamatupidamist online-registris, oleks see info riigile kontrollitav ja vaadeldav. "Mis veel hullem, kõik saladused meil lekivad ju ja info võib olla siis kättesaadav ka konkurentidele ja pahatahtlikele oponentidele. Seal on näha, kes kellele ja palju on maksnud mingi asja eest ning see on konfidentsiaalne informatsioon," põhjendas Kaas.

"Küsimustikust, millele riik vastuseid kogus, selgub, et 90% oleksid nõus saama seda teenust tasuta ja osad oleksid nõus selle eest ka maksma. Kuid mina loen siit välja seda, et paljud ettevõtjad ei süvenenud asjasse ja unustasid, et tasuta lõunaid pole olemas. Tasuta lõuna tegelikust hinnast ei saadud aru," märkis Kaas.

Tema sõnul on tegelikuks hinnaks see, et riik asub konkureerima ettevõtlussektoris, kus on saadaval väga hea ja soodsa hinnaga teenus.

"Me ei saa kurta, et raamatupidamisteenus on Eestis halb või kallis. Pigem võiks rääkida, et liiga kallis ja halvasti saadaval on juriidiline teenus – kas riik avab siis järgmisena õigusbürood? Õigusvaidlused on ettevõtja jaoks ju kõige kulukamad," selgitas Kaas.

EVEA seisukoht pole tema hinnangul teoreetiline. Lühikese ajaga on jõutud küsitleda 20 firmat ja kõik on olnud selle teenuse osas negatiivselt meelestatud. "Need ei olnud raamatupidamisettevõtted," lisas Kaas. Tema hinnangul oleks sellise süsteemi loomine vähemalt sama kulukas kui e-äriregistri loomine riigile ja ilmselt keerukam kui e-valimised ning sel oleksid suured ülalpidamiskulud.

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon saatis justiitsministeeriumile märgukirja, milles kritiseerib RIKi poolt loodavat väikeettevõtetele mõeldud e-raamatupidamiskeskkonda.

Autor: Lemmi Kann, Kaisa Gabral

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700