Autor: Lemmi Kann • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EVEA: riikliku raamatupidamisteenuse teema ei ole ammendatud

EVEA president Marina Kaas avaldab EVEA kodulehel lootust, et koos uue justiitsministriga muutuvad ka ministeeriumi vaated riikliku raamatupidamise teenuse teemal.

Järgneb Marina Kaasi kommentaar:

Vahetult enne valitsuse vahetust justitsministeeriumile EVEA poolt esitatud avaldus, milles EVEA kritiseeris ideed tuua turule riiklikult pakutav ja subsideeritav raamatupidamise teenus, sai üllatavalt kiire, kuid kahjuks mitte sisulise vastuse justiitsministeeriumi asekantslerilt Marko Aavikult. EVEA ei saa olla nõus ministeeriumi hinnanguga, et „raamatupidamine on ettevõtjale riigi poolt pandud bürokraatlik kohustus“, nagu ei näe ka olukorda, et raamatupidamise teenuse pakkumisel esineks turul tõrkeid, mis õigustaksid riiklikku sekkumist avaliku teenuse pakkumise näol.

Raamatupidamine on üks olulisimaid ettevõtte juhtimise instrumente. Vaid selle väike osa – maksude arvestus – on seotud seadusandlusest tulenevate kohustustega. Vastavalt äriregistri andmetele pakub täna Eestis raamatupidamise teenust pea- või kõrvaltegevusena 2381 ettevõtet, kelle hulgas on nii suurte rahvusvaheliste audiitor- ja raamatupidamisteenuste firmade filiaalid, kui ka ühe-mehe-ettevõtted.Turul on ka arvukalt soodsaid või tasuta majandustarkvarasid. Raamatupidamisteenuse hind mikroettevõtetele algab ca 25 eurost kuus ning see ei tähenda vaid andmete sisestamist programmi ja aruannete genereerimist, vaid ka kliendi personaalset nõustamist. Raamatupidamise teenuse juures on alati oluline raamatupidaja ja kliendi omavaheline usalduslik ja isikustatud suhe. Seda ei saa asendada riiklik andmebaas ja kõnekeskus.Peale uue valitsuse koosseisu teatavaks tegemist on EVEA kohtunud uue justiitsministri Kristen Michaliga ning tõstatanud muu hulgas uuesti riikliku raamatupidamise teenuse teema. Kuigi idee on kirjas ka koalitsioonilepingus, palusime mitte kiirustada antud teenuse käivitamisega ja sellele maksumaksjate raha kulutamisega, vaid arutada poolt- ja vastuargumente EVEAga ja teiste asjasse puutuvate sotsiaalpartneritega.Minister Michal on lubanud vaadata selle teema uuesti läbi ning korraldada täiendavaid konsultatsioone. Kutsume ettevõtjaid, kes jagavad EVEA seisukohta, liituma ning andma oma sisulise panuse riigipoolse kõlvatu konkurentsi takistamiseks erasektoriga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700