Autor: Lemmi Kann • 13. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder: pöörduge müügimaksu asjus kohtusse

Õiguskantsler Indrek Teder ei alustanud Kaubandus-Tööstuskoja pöördumise peale menetlust Tallinna müügimaksu õiguspärasuse ja põhiseadusele vastavuse kontrollimiseks ja soovitab müügimaksu vaidlustamiseks kohtusse pöörduda.

26. juulil saatis Kaubandus-Tööstuskoda õiguskantslerile kirja palvega  kontrollida Tallinna Linnavolikogu 17.12.2009 määruse nr 45 „Müügimaks Tallinnas“ rakendamise õiguspärasust ja vastavust põhiseadusele. Eile teatas õiguskantsleri büroo kojale, et taotlust menetlusse ei võeta.

"Kahjuks pean Teile teatama, et õiguskantsler ei pea võimalikuks Teie pöördumise alusel menetlust alustada. Seda põhjusel, et õiguskantsler jõudis tõstatatud probleeme vaagides järeldusele, et müügimaksu puhul on maksumaksjal efektiivsem oma õigusi kaitsta individuaalse vaidluse lahendamise käigus kohtumenetluses," seisab Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Siim Raiele adresseeritud vastuses.

Kirjas märgitakse, et müügimaksu puhul tõusetub küsimus selle kooskõlast Euroopa Liidu õigusega, täpsemalt direktiivi 2006/112/EÜ, mis käsitleb ühist käibemaksusüsteemi, artikliga 401 ning kuna õiguskantsleril puudub vastavalt õiguskantsleri seadusele ja põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seadusele pädevus taotleda Riigikohtult seaduse kehtetuks tunnistamist põhjusel, et see on vastuolus Euroopa Liidu õigusega,  siis on müügimaksu Euroopa Liidu õigusele vastavuse kontrollimist samuti võimalik taotleda konkreetse kohtuvaidluse raames.

Analoogse sisuga vastuse said õiguskantslerilt märtsis enne müügimaksu jõustumist ka maksumaksjate liit ning kaupmeeste liit. Teder kirjutas toona, et müügimaksu määruse jõustumisel on maksumaksjal efektiivsem oma õigusi kaitsta individuaalse vaidluse lahendamise käigus kohtumenetluses.

"Õiguskindluse põhimõtte rikkumist on võimalik tõhusamalt kontrollida konkreetse üksikjuhtumi pinnalt," märkis Teder oma vastuses.

Kevadel teatas maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis ka liidu kavatsusestt müügimaks Euroopa Komisjoni kaevata ning alustada mõne Tallinna kaupleja vahendusel kohtuteed, mis viiks müügimaksu tagastamiseni.

Mai lõpus jõudis valitsuskoalitsioon aga üksmeelele selles, et müügimaks tuleb kohalike maksude seadusest kaotada alates järgmise aasta algusest.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700