25. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Indrek Teder: saan tegutseda enda pädevuse raames!

Kuigi ettevõtjad ja liidud lootsid müügimaksu küsimuses kõigest hingest just õiguskantsler Indrek Tederi peale, ei asunud õiguskantsler maksuküsimust siiski menetlema.

"Selge ja aus on anda kohe, mitte peale poolt aastat menetlust, vastus, et konkreetsel juhul ei ole minu menetlemine efektiivne ja individuaalne kohtumenetlus on tõhusam," kommenteeris Teder oma otsust.

"Kuna juhul, kui tõusetuks, ning suure tõenäosusega tõusetub, küsimus  vastuolust  Euroopa Liidu õigusega, peaksin ma andma vastuse ikka sellise, et avaldajatel tuleb ise minna kohtusse. Mõistan hästi avaldajate ja avalikkuse ootusi, samuti tõden müügimaksuga seonduvaid õiguslikke küsitavusi, kuid õiguskantslerina saan tegutseda siiski mulle seadusandja poolt antud pädevuse raames ning õiguskantslerile võimaldatud meetoditega," selgitas Teder.

Otsus müügimaksu mitte menetleda sündis Tederi sõnul peale analüüsi ja pikka kaalutlust.  Kantsler leidis, et konkreetsel juhul on efektiivsem see individuaalse vaidluse lahendamise korras kohtus läbi vaielda.

"Nimelt on müügimaksu kaasuse võti suure tõenäosusega küsimuses müügimaksu kooskõlast Euroopa Liidu õigusega. Selles valdkonnas - Eesti õiguse vastuolu või kooskõla Euroopa Liidu õigusega - õiguskantsleril aga pädevust ei ole. Täpsemalt  - ma ei saa pöörduda riigikohtu poole taotlusega tunnistada kehtetuks Eesti õiguse säte seetõttu, et see on Euroopa Liidu õigusega vastuolus. Erinevaid müügimaksuga tõusetunud küsimusi ei ole aga tõenäoliselt õige lahus käsitleda ning seetõttu sündis otsus müügimaksu küsimust mitte menetleda," selgitas Teder.

Kui müügimaks rakendub, siis lööb see paljusid ettevõtjaid valusalt, mis mõjutab ka tervet majandust.

"Maksude tõusud ja uute maksude kehtestamine ei ole maksumaksjale meeldivad. Loomulikult oleks meeldivam, kui saadaks hakkama ilma nendeta. Reaalsuses see nii kahjuks ei ole," märkis Teder.

 

 

 

 

Autor: Lemmi Kann, Kaisa Gabral

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700