12. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõustaja: Eesti Posti võit ei tähenda veel teiste võitu

PricewaterhouseCoopersi maksunõustaja Erki Uustalu sõnul tasub susserdajail endiselt karta, sest Eesti Posti kohtuvõit maksuameti üle ei tähenda veel, et kõigil samamoodi läheks.

"Minu arusaamist mööda ei seadnud kohus kahtluse alla majandusliku tõlgendamise põhimõtte rakendumist," märkis Uustalu lisades, et kohus lubas FIEdega sõlmitud lepingud klassifitseerida töösuhteks ja neid vastavalt maksustada, kui tegu on tahtliku maksude vältimisega.

Samas viitas kohus Uustalu sõnul, et maksuhaldur ei tohiks lepinguid liiga kergekäeliselt tõlgendada ning peab tõendamisele oluliselt rohkem rõhku panema, selgitades, millisel õiguslikul alusel seda tehakse.

"FIEna tegutsemine ning teenuse osutamine ei ole iseenesest taunitav ega keelatud," lausus Uustalu. "Seega viitas kohus antud juhtumis peamiselt maksuhalduri menetluslikule praagile ehk maksuhaldur ei suutnud tõestada kohtule, et FIEna tegutsevad postiljonid oleksid valesti käitunud ja oleksid FIEd selleks, et tahtlikult makse vältida."

Uustalu sõnul jääb maksudega susserdavatele ettevõtetele risk alles. Ümberkvalifitseerimise risk jääb jätkuvalt üles, kuid seda kohtuotsust lugedes jäi mulje, et vähemalt Eesti Posti puhul ei suutnud maksuhaldur ettevõtte ja FIEde vale käitumist tõendada," rääkis Uustalu.

Teine suur viga tahtluse kehva tõendamise kõrval oli see, et maksuhaldur jättis FIEd maksumenetlusse kaasamata. "Kohus viitas, et kui maksuhaldur teeb Eesti Posti maksude ümberarvutuse, oleks pidanud kohe tegema ka FIEde maksude ümberarvutuse," selgitas Uustalu. "Vastasel korral oleks tõepoolest võinud tekkida topeltmaksustamine ning lisaks oleks maksude ümberarvutus võinud tuua kaasa ka mõningate hüvitiste nagu pensionite, ravikindlustushüvitise ja töötuskindlustushüvitise suurenemise koos liigselt saadud hüvitised tagastada."

"Olgugi, et FIE ja töötaja vahe ei ole alati üheselt selge, eksisteerib töösuhtes selge alluvus ja risk ning vastutus lasub peamiselt tööandjal. FIEdel on tööülesannete täitmisel oluliselt suurem otsustusvabadus, millega  kaasneb suurem risk ning vastutus töötulemuste eest," selgitas Uustalu erinevusi.

FIEna töötamise täpne hüve võib Uustalu sõnul sõltuda sellest, milliseid kulutusi ta tuludest maha arvata saab. Seega võib enda FIEna näitamine olla mõnikord kasulik selleks, et saada maksueelist. Kui kõik muu peale tööandjale brutosummas esitatava arve jääb edaspidi samaks, võib maksuametil edaspidigi tekkida kahtlus, et FIEna tegutsetakse kunstlikult.

Autor: Lemmi Kann, Anne Oja

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700