Autor: Juuli Laanemets • 30. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

99% Eesti ettevõtetel väheneb aruandemaht

Euroopa Liidu uus raamatupidamisedirektiivi eelnõu, mis töötati välja aastal 2011, tahetakse vastu võtta 2012. aasta lõpuks. Eelnõu kehtestab uued nõuded vastavalt ettevõtte suurusele.

Audiitorbüroo PwC tänasel Maksukonverentsil tõi PwC juhatuse esimees Ago Vilu välja suuremad muudatused seoses uue raamatupidamisdirektiiviga. Ettevõtted jagunevad eelnõu järgi neljaks:

mikroettevõte - varade suurus jääb 0,35 mln , käive 0,7 mln eurot ja töötajaid kuni 10;väikeettevõte – varad 5 (4) mln, käive 10 (8) mln, töötajaid kuni 50;keskmine ettevõte – varad 20 mln, käive 40 mln, töötajaid kuni 250;suurettevõte – varad > 20 mln, käive > 40 mln, töötajaid > 250.

Eelnõu järgi mikro- ja väikeettevõtted konsolideerimise ja auditeerimisega tegelema ei pea. Liikmeriikidel jääb õigus kehtestada aruandluses lisanõudeid keskmistele ja suurtele ettevõtetele. Mikro- ja väikeettevõtetele liikmeriigid lisatingimusi aruannete lisadena esitada ei saa.

Kas see tee Eestile sobib, ei oska Ago Vilu täna veel öelda, sest 99% ettevõtteid jääb Eestis mikro- ja väikeetevõtete määratluse alla. Kas nii jääbki, et mikro- ja väikeettevõtted auditeerimise kohustusest  vabaks jäävad, on täna veel selguseta. Auditeerimisteenuse turul tekitaks muudatus kindlasti turu ümberjaotumist, sest Vilu arvamusel on auditeerimisekohustusega Eesti ettevõtteid tuhatkond. Praegu on Eestis umbes 400 audiitorit.

Eelnõu ühe versioonina jääks liikmesriikidele õigus siiski ka auditeerimise lisanõue väikeettevõtetele esitada. Igatahes, lobistid teevad tööd, sest kaalul on nii mõndagi.

Direktiivi jõustumise tähtaeg on planeeritud aastale 2014, aga asjatundjad on arvamusel, et tähtaeg lükatakse siiski edasi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700