Autor: Lemmi Kann • 1. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskerakond ei suutnud maamaksust vabastamise eelnõud blokeerida 

Eile riigikogu istungi tööaja lõppemise tõttu pooleli jäänud kodualuse maa maamaksust vabastamise eelnõu esimene lugemine jõudis täna siiski lõpule.

Keskerakonna ettepanek eelnõu menetlusest tagasi lükata ei leidnud 51 vastuhäälega toetust.

Keskerakonna fraktsioon tegi ettepaneku lükata tagasi maamaksu seaduse muutmise seaduse eelnõu, kuna see on puudulik.  Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kalev Kallo rõhutas, et kodualuse maamaksu kaotamise eelnõud ole võimalik praegusel kujul vastu võtta, sest puudub terviklik nägemus seaduse rakendamisest ja sellest tulenevatest tagajärgedest.

“Rääkimata rohketest kirja- ja stiilivigadest, on vigane ka eelnõu sisu. Me ei leia sealt mingit tagajärgede ja mõjude analüüsi,” ütles Kallo.

Kallo sõnul on tegemist järjekordselt kohalike omavalitsuste tulubaasi vähendamisega. “Me ei leia eelnõust ka kompenseerimismehhanismi, sest seda ei ole ning ei kavatsetagi luua.”

Kallo märkis, et mitte ainult Keskerakonna fraktsiooni, vaid ka rahandusministeeriumi hinnangul on eelnõus palju arusaamatut ja ebaselget.

“Igasugune idee maksude vähendamiseks kõlab ilusasti ja kahtlemata meeldib rahvale, kuid reaalsuses vajame asjakohaseid analüüse maksu kaotamise tagajärgede osas," rõhutas Kallo, kelle sõnul kavatseb Keskerakonna fraktsioon seetõttu ettepanekueelnõu menetlusest siiski välja hääletada.

Eelnõusse muudatusettepanekute tegemise tähtajaks määrati 3. juuni keskpäev.

Eelnõu järgi kaob 2013. aasta 1. jaanuarist maamaks linnas, alevis ja alevikus 1500 ruutmeetri ja hajaasustuses kuni kahe hektari ulatuses kodualuselt maalt, kui maksumaksja elukoht on maal asuvas elamus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700