Autor: Lemmi Kann • 16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koduomanike maamaksust vabastamise seadus võeti vastu

Riigikogu võttis täna kolmandal lugemisel vastu IRLi ja Reformierakonna fraktsioonide algatatud eelnõu, mis vabastab inimesed nende kodualuse maa maksust.

Eelnõu poolt hääletas 54 ja vastu 39 riigikogulast, erapooletuid ei olnud.

Seadus peaks jõustuma 1. jaanuarist 2013, selle väljakuulutamise järel.

IRLi esindaja Urmas Reinsalu ütles riigikogu kõnepuldist, et see seadus on praktilise majandusliku mõjuga, vähendades koduomanike eluasemega seotud sundkulusid kuni 17 miljonit eurot aastas.

"Seadusel on ka moraalne mõõde, mille võimalikkuse üle mõned ilkusid. Kui pudel viina maksab rohkem kui pudel piima, siis see ongi maksuseaduse moraalne hoiak, nii nagu see, et kirik ja kodu on maksust vabastatud. Selle seaduse moraalne aspekt peitub selles, et kodu omamisega ja ühe omandi maksuga seotud koormis ei tohi viia seeläbi sundvalikuni omandist loobuda. Seadus, mis seda võimaldab ja taolisi praktilisi ette näeb, on nii kõlbeliselt vildakas kui ka põhiseaduslikust aspektist küsitav nagu on viidanud ka õiguskantsler," rääkis Reinsalu.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on vastu võetud seadus populistlik juba alates pealkirjast ning endiselt pole selgust, kuidas hakatakse muutusest tekkivat rahalist auku omavalitsustele kompenseerima.

"See seadus ei aita väga paljusid kodukuludega raskuses olevaid inimesi ning see seadus paneb omavalitsused uue surve alla. Just kompenseerimismehhanismi puudumise pärast pöördume Vabariigi Presidendi poole, et ta seda seadust välja ei kuulutaks," kinnitas Simson.

"Ma näen teie rõõmsatest nägudest, et te olete väga skeptilised ja arvate, et see president, kes täna Kadriorus on, ei saa ju ometi IRL-i valimislubadust tagasi riigikokku saata, et ta kahe kuu pärast sõltub teie häältest. Ma mõistan, et tal on raske selgroogu näidata, aga tegelikult on ausam tagatoa kokkulepetest sõltumise asemel siiski linnade ja valdade poole tulla, see aitaks kindlasti saada toetushääli ka valijameeste kogus," ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700