Autor: Lemmi Kann • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsid: maamaksu eelnõu tase tekitab piinlikkust

Koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu esimene lugemine jäi täna riigikogu tööaja lõppemise tõttu pooleli. Koalitsioonierakondade esitatud eelnõu tabasid opositsiooni kriitikanooled.

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljevi hinnangul on täna riigikogus arutatud koduomanike maamaksust vabastamise eelnõu puhul tegu viletsa seaduseloome ilmeka näitega.

„Eelnõu koos seletuskirjaga pakub emotsionaalset lugemist, kuid jätab vastuseta hulga sisulisi küsimusi,” ütles rahanduskomisjoni kuuluv Vassiljev soovitades eelnõu autoritel Reformierakonnast ning Isamaa ja Res Publica Liidust seaduseloome kvaliteedi huvides edaspidi eelnõu ning parteipropaganda lahus hoida ning keskenduda asja sisule ja mitte vormile.

Vassiljevi kinnitusel pole teada, kuidas välistada fiktiivsete elukohamuutuste lainet ning kuidas need muutused mõjutavad omavalitsuste tulubaasi. Vastust pole tema sõnul ka küsimusele, kuidas kompenseeritakse linnadele ja valdadele saamata jääv tulu, mis rahandusministeeriumi hinnangul ulatub vähemalt 17 miljoni euroni. Samuti näeb eelnõu ette omaniku poolt üürile antud kinnistu maamaksust vabastamise ja ka ärimaa maksuvabastuse, kui sellel asuvasse hoonesse on registreeritud elanik.

„Selles piinlikus loos väärib kiitust rahandusministeerium, kes andis eelnõule sisulise ja parteipoliitikast vaba hinnangu,” nentis Vassiljev.

Eelnõud esitlenud Urmas Reinsalu selgitas, et kuigi riigil pole tegelikult kohustust linnadele ja valdadele maamaksu kaotamisega saamata jäänud tulusid kompenseerida, kavatseb riik seda siiski teha ja arutelu selle küsimuse üle alustatakse 2013. aasta riigieelarve koostamisel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700