Autor: Lemmi Kann • 18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuekspert: Holland on värav Euroopasse

Ernst&Yound Baltic ASi maksupartner ja juhatuse liige Ranno Tingase sõnul on Holland ettevõtete jaoks hea värav Euroopasse, mille kasutamisel peab siiski maksuriskidega arvestama.

Järgneb Ranno Tingase kommentaar:

Holland on paljudele USA ja Aasia ettevõtetele värav Euroopasse. Selleks on mitmeid põhjuseid – maksusoodustused, moodne ja paindlik õigussüsteem, avatud ja stabiilne majandus ning suurepärane infrastruktuur.

Ehkki Hollandis kehtib progresseeruv ettevõtte tulumaks, siis on tütarühingu osaluse müügitulu ja tütarühingust saadud dividendid maksuvabad. Sellise maksuvabastuse eelduseks on, et konkreetne tütarühingus oleks osalus vähemalt 5% ja see tütarühing läbiks teatud „testid“ – „varade testi“ ja vajadusel ka „maksumäära testi“. Kui Hollandi äriühingule kuuluv Eesti tütarühing vastab nõutud tingimustele, siis on sellise tütarühingu müügitulu maksuvaba nii Eestis kui Hollandis.Hollandis maksustatakse ärikasumit (traditsiooniline maksustamine) erinevalt Eestist, kus ainult jaotatud kasum on maksustatud. Samas võimaldab Hollandi teatud grupi ettevõtete kasumeid ja kahjumeid tasaarveldada ning kohaldab madalamat maksumäära intressitulule ja litsentsitasule.Samuti on võimalik enne maksustamist maha arvata heade äritavadega kooskõlas olevaid kahjusid, mis veel raamatupidamises ei ole kajastatud. Hollandis on kindlasti positiivne ka see, et välismaalastest spetsialistide palkamisel on ette nähtud maksusoodustusi – näiteks maksuvaba palgalisa kuni 30% palgatulust. Lisaks muudab Hollandi atraktiivseks see, et tehingutele ja struktuuridele saab taotleda siduvat eelotsust ning võimalikud on ka siirdehindasid puudutavate kokkulepete sõlmimine maksuhalduriga.Hollandil on hea maksulepingute võrgustik – ligi 100 riigiga. Seega on neid lepinguid kaks korda rohkem kui Eestill. Eesti jaoks on kindlasti oluline nüanss see, et Hollandil on maksuleping Venemaaga ja mitmete eksootiliste riikidega, kellega Eestil leping puudub.Samas sisaldavad Hollandi maksulepingud sageli soodustusi ja erisätteid, mida teiste riikide maksulepingutest ei leia. Nii on ka Eesti maksuleping Hollandiga üks soodsamaid välisinvestorile. Seal on punkte, mida pole üheski teises Eesti maksulepingus. Seetõttu investeerivad paljud investorid Eestis asuvasse kinnisvarasse läbi Hollandi holding-ettevõtte. Samas on Hollandi sobiv jurisdiktsioon ka paljudesse teistesse riikidesse investeerimisel.Ehkki paberil võib tunduda väga kasulik Hollandi ettevõtte kasutamine, siis tasub alati arvestada, et kõigil tehingutel ja struktuuridel peab olema majanduslik sisu ja eesmärk. Eestis on viimastel aastatel olnud piisavalt näiteid, kus on tekkinud vaidlus maksuametiga küsimuses, kas konkreetsel viisil osaluse võõrandamine oli maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil või oli sellel ka majanduslik sisu. Seega kellegi ärimudeli asjatundmatu kopeerimine võib väga kurvalt lõppeda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700