17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusaasta lõpetamine, 1.osa

Üks kalendriaasta, mis enamikule ettevõtetele on ühtlasi majandusaastaks, on lõppenud ning tegevjuhtidel ja raamatupidajatel aeg alustada raamatupidamise aastaaruande koostamisega. Miks juba täna? Ja mis kasu sellest aastaaruandest ikka on? Kes seda loeb? Aga loetakse küll ja kuidas veel (eriti tänases majandussituatsioonis): konkurendid, pangad, investorid.

Ka omanikud võiksid olla huvitatud võimalikult kiiresti eelmise majandusaasta andmete esitamisest, sest tänases kiiresti muutuvas keskkonnas on otsuste langetamiseks vaja ajakohast ja adekvaatset informatsiooni.

Kui meenutada enda kogemusi raamatupidajana, siis tuleb tõdeda, et pika aja tagant vanade asjade järeletegemine on vaevaline ja energiamahukas. Ja kulukas. Uued asjad tulevad peale ja vanad ununevad. Pealegi, aastaaruande sisukus, korralik vormistus ning õigeaegne valmimine peaks olema iga raamatupidaja auasi. Elutargad räägivad, et pea endast lugu, siis saavad ka teised sinust lugu pidada.

Auditeid kokku leppides saame tihti raamatupidajatelt tüüpilise vastuse: „Ma ei jõua selleks ajaks asju tehtud ja me ei saa kõiki arveid-dokumente selleks päevaks kätte.“ Mida teha, kui grupp või omanikud on kehtestanud lühikesed auditeerimise ja aastaaruande koostamise tähtajad? Vastus – alustada majandusaasta lõpetamisega juba varakult. Veelgi parema tulemuse saab, kui järgmist aruannet hakatakse koostama kohe pärast eelmise valmimist. Näiteks saab terve aasta teha märkmeid oluliste või ebaharilike tehingute kohta, mida oleks vaja aastaaruandes avalikustada. Nii on võimalik sammhaaval koostada tegevusaruannet: koguda aasta jooksul olulised sündmused kokku ja aasta lõpus sorteerida, mis kujunes olulisemaks ja vajab kajastamist tegevusaruandes, mis on ebaoluline ega vaja kajastamist. Nii palju aastaaruande kasulikkusest ja koostamise ettevalmistamisest.

Hea algus

Enne, kui detailsemaks läheme, mõned üldised kogemuslikud mõtted, mis peaksid aitama aastaaruande koostamist lihtsamaks muuta.

·

        

·        

·        

·        

·        

Protseduurid aruandeperioodi sulgemiseks ning aruande kiireks valmimiseks

Alljärgnevalt toome detailsemalt bilansikirjete lõikes juhiseid ja soovitusi, mida majandusaasta lõpetamisel arvesse võtta ning enne aruande kokkukirjutamist tähele panna.

Raha. Üldjuhul sisaldab bilansikirje „Raha” kassa, pangakontode, lühiajaliste pangadeposiitide (kuni kolmekuulise tähtajaga), rahaturufondi ning muude ülilikviidsete fondide osakute saldosid.

Audiitori tähelepanekud:

·

        

·        

·        

·        

Soovitused:

·

        

·        

·        

·        

Lühiajalised finantsinvesteeringud. Üldjuhul kajastatakse siin bilansikirjel kauplemise eesmärgil soetatud väärtpaberid, mis on hinnatud õiglasesse väärtusesse, kui see on usaldusväärselt määratletav, või soetusmaksumusse, kui õiglast väärtust ei ole võimalik tuletada.

Soovitus: kuivõrd raamatupidamislikult loetakse parimaks õiglaseks väärtuseks turuhinda, siis tuleb siin arvesse võtta asjaolu, et 2008. aasta globaalse majanduskriisi tulemusena on väärtpaberite turuhinnad oluliselt langenud ning konservatiivsusest lähtuvalt tuleks selliseid investeeringuid kajastada väärtuses, millega neid oleks võimalik realiseerida. Turuhinna leidmise teeb raskeks ka vähene tehingute aktiivsus, mistõttu tehinguhinnad võivad moonutada turuhinda. 

Ostjatelt laekumata nõuded ja ebatõenäoliselt laekuvad arved. Kogemusele tuginedes võib väita, et ostjatelt laekumata nõuded on üks valdkond, mille osas auditite käigus kõige rohkem paranduskandeid tehakse või mille saldo osas audiitor ja ettevõtja eriarvamusele jäävad. Seda põhjusel, et ettevõtjad ei ole enda jaoks kehtestanud nõuete hindamise põhimõtteid või on küll põhimõtted kehtestanud, kuid ei ole neid rakendanud. Väga levinud on arusaamine, et küll need summad ühel päeval laekuvad. Täna? Praeguses situatsioonis? Ega ikka laeku küll! Kuidas täpselt toimida, vaata meie kolleegide kirjutatud artiklist ajakirjas RP.31 „Ebatõenäoliselt laekuvate arvete analüüs ja hindamise meetodid“.

 Muud lühiajalised ja pikaajalised nõuded. Üldjuhul kajastatakse nendel kirjetel antud laene, tähtajalisi hoiuseid ning arveldusi aruandvate isikutega. Nii selle kui ka eelnevalt kirjeldatud bilansikirje puhul tuleb eraldi välja tuua nõuded seotud osapoolte vastu, kas siis kohe bilansis või eraldi mõnes lisas.

Mida tähele panna:

·

        

·        

·        

·        

·        

Tuleb tõdeda, et üks põhjusi, miks raamatupidajad ei soovi erinevate nõuete osas allahindlusi teha, on seotud maksustamisega. Siinjuures rõhutame, et maksustamise aspektist vaadatuna tuleb selgelt eristada kahte tegevust: a) nõude allahindlus ja b) nõudest loobumine.

Nõuete allahindamine või bilansist välja kandmine ei tähenda, et ettevõte loobub nõudmast selle nõude tasumisest – võla sissenõudmist jätkatakse seni, kuni raha saadakse. Teine osapool ei tea või ei pruugi teada, et te olete just tema nõude laekumise osas skeptiline, ja tema kajastab seda kohustust oma bilansis seni, kuni see on makstud.

Nõudest loobumine on teise osapoolega vastastikune kokkulepe, mille tulemusena mõlemad osapooled korrigeerivad oma finantsaruandeid. Vastavalt tulumaksuseadusele  tuleb rahalise nõude sissenõudmisest loobumisel arvestada ning tasuda tulumaks, välja arvatud, kui prognoositavad mõistlikud kulud seoses rahalise nõude sissenõudmisega ületavad nõude suurust ja ettevõte suudab seda tõestada, ei ole vajadust tulumaksu arvestada ning tasuda.

Varud. Koos varude füüsilise inventuuriga on võimalik hinnata valmistoodangu ja müügiks soetatud varude bilansilist maksumust. RTJ 4 („Varud“) kohaselt hinnatakse selliseid varusid kas soetusmaksumuses või eeldatavas realiseerimise maksumuses, sõltuvalt sellest, kumb on madalam. Eriti oluline on see hindamine nende artiklite osas, mis ei osale aktiivses müügiprotsessis, kuid mis on kasutuskõlblikud. Suure tõenäosusega on nende artiklite müügihind oluliselt madalam nende soetusmaksumusest, mistõttu tuleks need varud alla hinnata. Sõltuvalt ettevõtte tegevusest ja kaubavarude suurusest võib see hindamisprotsess olla ajamahukas, kuid samas võib avaldada ettevõtte majandustulemusele ka olulist mõju.

Audiitori tähelepanekud:

·

        

Soovitused:

·

        

·        

·        

Põhivarad. Vastavalt vara definitsioonile peab bilansis põhivarana kajastatud vara olema ettevõtja kontrolli all, see osaleb tõenäoliselt tulevikus majandusliku kasu tekitamisel ja selle soetusmaksumus on usaldusväärselt määratletav.

Audiitori tähelepanekud:

·

        

·        

·        

NB! Amortisatsiooniperioodi, amortisatsioonimeetodi või lõppväärtuse muutuse mõju kajastatakse kui muutust raamatupidamislikes hinnangutes, s.t aruandeperioodis ja järgmistes perioodides, mitte tagasiulatuvalt.

Soovitused:

·

        

Kinnisvarainvesteeringud. Enamikul juhtudel kajastatakse kinnisvarainvesteeringuid õiglases väärtuses. Vastavalt Eesti heale raamatupidamistavale tuleb selliste investeeringute väärtust kontrollida igal bilansipäeval ja üldjuhul tuleb selleks kasutada ettevõtteväliste ekspertide arvamust. Muutunud turuolukord loob hetkel vajaduse lisaks väliste ekspertide hinnangule teha ka ettevõttesiseseid hinnanguid: mis plaanid meil antud investeeringutega on, milline on meie praegune majanduslik olukord, s.t kas me suudame võetud laenukohustused olemasolevatest rahavoogudest katta või on oht, et peame loovutama tagatiseks oleva vara või müüma selle kiirmüügi korras. Kõik need faktorid avaldavad mõju kinnisvarainvesteerin­gu õiglasele väärtusele, mida tuleks bilansipäeval hinnangute tegemisel arvesse võtta. Taaskord tuleb turuhinna arvestamisel mõelda turu tegelikule aktiivsusele ning iga konkreetse objekti müügi võimalikkusele.

Pikaajalised investeeringud tütar- ja sidusettevõtjatesse. Teiste ettevõtete omakapitaliinstrumentidesse investeerimise kajastamisel oleme täheldanud kahte tüüpilist viga:

Raamatupidajal puuduvad kande tegemiseks algdokumendid (asutamise või soetamisega seotud dokumentatsioon, sh ostuanalüüs).

Investeeringute väärtused on lõplike majandustulemuste alusel korrigeerimata (kapitaliosaluse meetodi puhul) või soetusmaksumuse puhul ei ole hinnatud investeeringu kaetavat väärtust (näiteks tütarettevõtja on pankrotieelses seisundis, tal puudub realiseeritav vara, aga investeering on kajastatud algses, oluliselt kõrgemas soetusmaksumuses).

Veel on viimane aeg tütar- ja sidusettevõtjatega aruandluse tähtaeg kooskõlastada!

Järgneb teemadel: kohustused, eraldised, kasumiaruanne.

Vaata lisaks: Muudatused 2008.a majandusaasta aruandes

Autor: Erik Laas, Anne Mobel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700