• 19.09.06, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Valguküllane kaunvili lääts on iidne toiduaine

Läätsetoitude valmistamine on veel tänapäevalgi populaarne Indias, Lähis-Idas ja Vahemeremaades. Läätsedes sisaldub rohkesti valke ja kiudaineid, mistõttu võib neid nimetada tervisetoiduks.
Eestis saab läätsesid soetada lisaksökopoodidele ka suuremate marketite tervisetoidu lettidelt.Tallinnas Maakri tänaval asuva Haldjas Cateringi peakokk EskoNilimaa on leidnud läätsesid Stockmannist ning Prisma jaRimi poodidest.
„Läätsed on pika ajalooga toiduaine,millel palju kasutus- ja valmistusviise,“ märkis Nilimaa.
Peakoka sõnul võib läätsesidkeeta, hautada, kasutada padades ja suppides. Toitudesse sobivadmõlemad Eestis müügil olevad levinumad läätsesordid,milleks roheline ja punane lääts.
„Läätse soovitatakse enne kasutamistleotada ja hoolikalt loputada,“ andis nõu Nilimaa. „Rohelinelääts küpseb umbes 15 minutiga ja punane ligikaudu 10minutiga. Hästi valmistatud läätsed on hea lisandlihale, eriti suurepärane lambalihaga. Läätsed sobivad lisandina suitsutatud kalale ning ka iseseisva taimetoiduna.“
Tervise Arengu Instituudi programmijuht ja EestiToitumisteaduste Seltsi juhatuse liige Mai Maser on proovinudläätsesid supina. „Kuna oleme igaüks omatoitumisharjumuste juures, siis olen ise läätsesuppi vaidühel korral keetnud. Keetsin singikamaraga ning lisasin juurdesupilusikatäis kruupe ja porgandikuubikuid,“ mäletasMaser ja lisas, et kokkuvõttes sai supp väga maitsev.
Valguküllane kaunvili
Läätsedkuuluvad koos ubade, herneste ja sojaubadega kaunviljade hulka ningnagu teisedki liblikõielised, on läätsetaimüheaastane rohttaim. Saagikuselt on läätsed suhteliselt tagasihoidlikud, kuna nende kaunas on sageli vaidüks-kaks seemet.
Läätsesidkasvatati toiduviljana, kuid põhku ja aganaid anti kaloomadele,“ teadis Maser selle taime kasvatamise ajaloost.„Tõenäoliselt vähene saagikus ongi põhjus,miks Eestis enam ei ole läätse kasvatamine populaarne.Seemned on sellel taimel väikesed ja lapiku kujuga, diameeter onseemnel tavaliselt umbes 3-9 mm.“
Kuirääkida tervise seisukohast on läätsed nagu kõikteisedki kaunviljad eriti hinnatud oma valgurikkuse poolest,tutvustas Maser. Läätsedes on valku küll võrreldesteiste liigikaaslastega suhteliselt vähem, umbes 24-32protsenti, kui näiteks sojaubades läheneb valgu osakaal 40protsendile.
Rasvaon läätsedes 2 %, süsivesikuid ligikaudu 50 %.„Süsivesikutsest suure osa moodustavad kiudained, mis omakordasuurendab läätsede toiduväärtust,“ rääkistoitumisteadlane.
Vitamiinideston läätsedes tema sõnul olulisimad B-grupivitamiinid.
Lisakserinevate toitude juures lisandina kasutamisele, saab läätsedestvalmistada jahu. Läätsejahu kasutatakse teiste kaunviljadejahu juures vorstitööstuses ja mõnel pool kakondiitritoodete valmistamisel.
Maserisõnul peetakse läätsesid üheks taimseteöstrogeenide ehk naissuguhormoonide allikaks ning nende söömineleevendab menopausis tekkivaid vaevusi.
Rikkalikukiudainete sisalduse ja vähese rasvhapete hulga tõttupeetakse läätsesid heaks toiduks südame-veresoontehaigusipõdevatele inimestele ning diabeetikutele. Kuid vältidatuleks nii läätsesid kui ka kõiki teisi kaunviljupodagra korral.“
LISAD
Mis läätsedmaksavad?
Viru Keskuse Toidumaailmas maksab poolekilonepunaste läätsede pakk 21.90. Stockmanni Kaubamajatoiduosakonna tervisetoodete letis on müügil samutipoolekiloste pakkidena rohelised läätsed hinnaga 26.50 japunased läätsed hinnaga 48.90.
Läätsetoiduretsept Haldjas Cateringi peakokalt Esko Nilimaalt:
Soe läätsesalat
200 g rohelisi läätsi
50 g võid
100 g porgandi kuubikuid
50 g sibula kuubikuid
100 g suitsupeekoni kuubikuid
3 dl liha- või köögiviljapuljongit
jää- ja sigurisalatit
Kaste:
30 g dijon sinepit
15 g valgeveiniäädikat
1 dl oliiviõli
soola
pipart
hakitud peterselli ja lehtkoriandrit
Valmistamine:
Läätsi leotatakse 12 h ja loputataksehoolikalt. Või sulatatakse potis, lisatakse köögiviljadja peekon ning kuumutatakse pruunistamata. Lisatakse läätsedja puljong. Pott kaetakse kaanega ning keedetakse 30 min,maitsestatakse soola ja pipraga. Küpsed läätsedpannakse sõelale ning nõrutatakse.
Kastme jaoks vispeldatakse sinep ja äädikas,maitsestatakse soola ja pipraga. Lisatakse õli peene joanapidevalt segades. Lõpuks lisatakse petersell ja koriander.
Kaste segatakse sooja läätsesegugakokku. Taldrikule tehakse pesa salatilehtedest ja tõstetakseläätsed kuhjaks peale.
Autor: Aive Antsov

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Raamatupidaja esilehele