Autor: Merike Lees • 23. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alaealine saab teenida ka tööd tegemata

Suvevaheajaks tööle sooviv alaealine teeb tööandjale ebameeldiva üllatuse, kui laseb viimasel oma suvise puhkuse tööd tegemata lihtsalt kinni maksta.

Selleks annab talle legaalse võimaluse puhkuseseadus, mis lubab alla 18aastasel temale sobival ajal võtta 35 päeva keskmise palgaga tasustatud puhkust ja seda sõltumata eelnevalt töötatud ajast.

SRC Group OÜ personalidirektori Ly Mazurtšaki praktikas oli Fazer Pagarites töötades juhtum, kus alaealine tuli koolivaheajaks abitöölisena tööle, töötas nädal-poolteist ja läks siis puhkusele. "Töötaja tegi seda teadlikult, talle oli antud nõu niimoodi toimida," oli Mazurtšak veendunud.

Tööandjal ei olnud antud olukorras midagi muud teha, kui võimaldada alaealisele puhkus tema soovitud ajal ja maksta selle eest keskmist palka. "Õnneks ei võtnud teised alaealised sellest juhtumist eeskuju - me muidugi ei levitanud seda infot ka," märkis Mazurtšak. "Hoopis teine lugu on alaealistega, kes töötavad oma ema-isa kõrval, nende puhul on vanemad huvitatud, et nad tööd teeks."

Tänane Fazer Pagarite personalijuht Anu Allmere-Martinson ei võta ajaealisi suveks tööle, erandi teeb ta mõnel juhul vaid oma töötajate lastele. "Meil on graafikuga töö ja väga raske on alaealisi graafikusse panna," põhjendas Allmere-Martinson.

OÜ Grenader Grupp, kes võtab igal suvel ligi 15 õpilast Tallinna vanalinna teisaldatavatelt stendidelt postkaarte müüma, küsib vanemate kirjalikku nõusolekut ning pole olnud juhust, kus vanem oleks loast keeldunud. Samuti pole ka ükski õpilane seni puhkust võtnud, ütles firma juht Aimur Kruuse.

Tallinna Ühisgümnaasiumi 9. klassi õpilane Helena Alvela, kes plaanib suvel tööle minna, pidas taolist käitumist tööandja suhtes õelaks, kuigi endale kasulikuks. "Mina sellist võimalust ei kasutaks," kinnitas ta siiski ega teadnud ka tuttavaid, kes seda oleks teinud.

Vandeadvokaat Siiri Schneideri sõnul peavad pooled käituma heas usus. "Tööandja ei pea kõigele järele andma ja kui asi jõuab töövaidluskomisjoni, siis tuleb rõhuda hea usu põhimõttele," soovitas ta.

Tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitam ei osanud pakkuda võimalust, kuidas tööandja end sellises olukorra kaitsta saaks. Schneider pakkus aga välja lahenduse, kus alaealine võetakse tööle tähtajalise lepinguga. Lepingusse kirjutatakse punkt "Töötaja puhkuse ajakava" ja selle alla "töötaja avaldab soovi saada puhkust 1.-9. septembrini" ja "tööandja võimaldab puhkust 1.-9. septembrini". Puhkuseseadus ütleb, et puhkuse ajakava koostatakse ja tehakse teatavaks jaanuaris, hiljem muudetakse seda poolte kokkuleppel. Suvevaheajaks tööle tulijale ei saa ajakava tutvustada, kuid nendega saab puhkuse osas kahepoolselt töölepingus kokku leppida. Tööandja ei kaota midagi, puhkuseraha peab lõpparvega niikuinii välja maksma, märkis Schneider.

Alaealistele lubatud töid tuleb teada

Tallinna ja Harjumaa tööinspektori Ingrid Põdra sõnul tuleb tööandjal alaealistele töötamise luba taotledes arvestada, mis tööle tohib alaealist rakendada ja millele mitte - need tööd on sätestatud valitsuse määruses. See määrus on väljas ka tööinspektsiooni kodulehel internetis. "Kui määruses toodud nõuetega on arvestatud, annab inspektor ka loa," ütles Põder.

Alaealist ei tohi rakendada tööle kemikaalidega, panna raskusi tõstma ega tegema öötööd, rääkis Põder. Samuti ei või rakendada alaealist tööle masinatega, mida võivad kasutada 18aastased inimesed.

Masinatel on kasutusjuhendis sätestatud, kui vanalt võib nendega tööle asuda ja sellest lähtub ka tööinspektor.

 

Nõusolek on kirjalik

Niina Siitam, tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja

Kuidas peab vanema nõusolek olema vormistatud?Kui alaealine asub tööle on vaja lapsevanema ja tööinspektori nõusolekut. 13-14aastane ja koolikohustuslik alaealine saab töötada vaid koolivaheajal. Selleks on vaja vanema nõusolekut eraldi paberil. See nõusolek ei saa olla töölepingu peal, sest see vormistatakse hiljem. Vanem annab eraldi valgel paberil nõusoleku oma tütre/poja tööleasumiseks sinna firmasse, selleks ajaks ja eriti hea oleks kirjutada ka, kellena.

13-14aastase alaealise töölepingu sõlmimiseks taotleb tööandja tööinspektori kirjalikku nõusolekut. Taotluses esitab tööandja töölepingu seaduse N 26 lõige 1 punktides 1-7 loetletud andmed, samuti andmed alaealise vanuse kohta. Tööinspektoril on oma otsuse tegemiseks ette nähtud üks nädal.

Alla 18-aastase töölevõtuks on vaja vanema luba

Allikas: töölepinguseadus

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700