Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 1. märts 2023

Maksugurmaanidele | Sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus näiliku tehingu puhul

Maksuekspert Tõnis Elling tutvustab Euroopa Kohtu kaasust, kus kohus tegi käibemaksu tasumise ja sisendkäibemaksu mahaarvamise osas erandi. Arvele ebaseaduslikult lisatud käibemaksu sai ostja ikkagi maha arvata.
Ernst & Youngi juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Eiko Kink

Käibemaksudirektiivi artikkel 63 sätestab, et maksustatav teokoosseis tekib ning käibemaks muutub sissenõutavaks alates kaubatarnete teostamise või teenuste osutamise hetkest. Direktiivi artiklis 167 on ette nähtud, et mahaarvamisõigus tekib mahaarvatava maksu sissenõutavaks muutumise ajal.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700