Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 25. veebruar 2021

Käibemaksu korrigeerimise võimalust peavad maksumaksjad veel ootama

10. veebruaril 2021 võttis Riigikogu vastu käibemaksuseaduse ja tolliseaduse muutmise seaduse. Seda seadust on kaua oodatud põhjusel, et Eesti on üks vähestest riikidest, kus maksumaksjal ei ole lubatud tasutud käibemaksu riigilt tagasi küsida põhjusel, kui klient jääb võlgu. Samas on Euroopa Kohus seda teemat arutanud korduvalt ja andnud ka oma konkreetse otsuse, et liikmesriik ei tohi seda võimalust absoluutselt keelata.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Käibemaksudirektiivi artikkel 90 lg 1 sätestab, et tühistamise, taganemise, ülesütlemise või osalise või täieliku mittetasumise korral või juhul, kui hinda alandatakse pärast tarne toimumist, vähendatakse maksustatavat väärtust sellele vastavalt ning liikmesriikide poolt kindlaksmääratud tingimustel. Sama artikli lõige 2 kohaselt võivad liikmesriigid täieliku või osalise mittetasumise korral teha lõikes 1 toodud reeglist siiski erandi. Eesti on seda erandit kasutanud. Nii sätestab käibemaksuseaduse (KMS) § 29 lg 7, et ... kreeditarvet võib esitada vaid selles viidatud konkreetse arve kohta. Sätet ei kohaldata, kui kreeditarve on esitatud kauba või teenuse eest osalise või täieliku tasumata jätmise tõttu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700