Autor: Indrek Alliksaar, Audiitorkogu juhatuse liige • 7. oktoober 2020

Eestis IFRS-i aruandeid koostavate ettevõtete kasumlikkus väheneb

Eesti eriline tulumaksusüsteem ja selle mõju kajastamine rahvusvaheliste finantsaruandlusstandardite (IFRS) järgi pakub endistviisi avastamisrõõmu. Selle aasta juunis otsustas IFRS Interpretations Committee (IFRIC), et IFRS-i aruandeid koostavad konsolideerivad ettevõtted peavad investeeringutega seotud edasilükkunud tulumaksu kajastama ka siis, kui investeeringud on riikides, kus tulumaksu makstakse alles dividendide jaotamisel. Seetõttu saab paljude Eestis IFRS-i aruandeid koostavate konsolideerivate firmade kasumlikkus lähiajal hoobi.
Paljude Eestis IFRS-i aruandeid koostavate konsolideerivate firmade kasumlikkus väheneb

Eestis on seni domineerinud IAS 12 tõlgendus, mille kohaselt Eestis ja sarnase tulumaksusüsteemiga riikides paiknevate tütar- ja sidusettevõtetega seotud edasilükkunud tulumaksu konsolideeritud finantsaruannetes ei kajastatud. Sarnase tulumaksusüsteemi rakendamine Lätis lõi aga meie aastaid püsinud lähenemise kõikuma, sest sealne IAS 12 tõlgendus osutus teistsuguseks. Tekkinud segaduses andis Rahandusministeerium oma 2019. aasta pressiteatega ettevõtetele võimaluse jätkata senise lähenemisega seni, kuni IFRIC Raamatupidamise Toimkonna päringule vastab. Komitee avalikustas oma seisukoha käesoleva aasta juunis, eelistades selgelt Läti tõlgendust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700