Autor: Raamatupidaja.ee • 10. veebruar 2020

Kuidas deklareerida investeerimistulu lapse nimel?

Kui oled teinud oma lapse nimel väärtpaberitehinguid ja teeninud tulu, soovib Maksu- ja Tolliamet (MTA) sellest teada saada. Koondasime kokku erinevate pankade ning Maksu- ja Tolliameti juhendid.

Kui lapsel on ID-kaart ja allkirjaõigus, saad esitada MTA-s deklaratsiooni elektrooniliselt. Juhul kui lapsel ID-kaart puudub, on võimalik MTA-st küsida e-maksuameti leping ja volitus lapse esindamiseks. Seda saab teha e-maksuametis teadete jaotises.

Muul juhul tuleb deklaratsioon esitada paberil. Oma elu lihtsustamiseks saad selle ise välja printida ja ära täita. Nii tuleb MTA-s kohapeal ainult paberid üle anda. Deklaratsiooni saad hiljem parandada kuni kolme aasta vältel. Arvesta siiski, et kui selle käigus tekib sulle maksukohustus, arvestatakse sellelt summalt tagantjärele intressi.

PANE TÄHELE! Kahe või enama lapse ülalpidamise korral on lapsevanemal või muul last ülalpidaval isikul õigus oma tulust maha arvata täiendav maksuvaba tulu 1848 eurot alates teisest lapsest. Kui laps on saanud töötasu või muud maksustatavat tulu, siis tuleb lapsevanema tuludeklaratsioonis lapse tulu ära näidata ning lapsevanema täiendav maksuvaba tulu väheneb lapse tulu võrra.

Näide:

Lapse suvel teenitud töötasu on 1000 eurot. Kahe või enama lapsega lapsevanem saab oma tuludeklaratsioonis täiendavalt maksuvaba tulu maha arvata lapse tulu võrra vähem: 848 eurot (1848 – 1000 = 848).

LHV internetipangast deklareerimiseks vajalike andmete saamine

Tavaline süsteem – maksuaruande saab kätte nii laps ise kui ka lapsevanem. Nii on see juhul, kui lapsevanem on loginud internetipangas sisse oma kontole ja valib seal lapse rolli. Maksuaruanne avaneb jaotises „Varad ja kohustused“ -> „Maksuaruanne“. Tavalise süsteemi puhul võib tuludeklaratsiooni esitada ka juhul, kui väärtpaberite müügist on tekkinud kahjum ja soovid kanda selle edasi järgmisse aastasse, et tasaarveldada tulevikus tekkivat kasumit.

Investeerimiskonto süsteem – investeerimiskonto aruande saab edastada ainult laps. Lapsevanemale tähendab see vajadust siseneda internetipanka lapse ID-kaardi või parooliga. Lapsele saab parooli teha lapsevanem jaotises „Info ja seaded“ -> „Paroolid“. Kui see valik puudub, soovitame võtta ühendust LHV klienditoega, et need õigused saada. Lapse kasutajanimi asub jaotises „Info ja seaded“ -> „Andmed“.

Investeerimiskonto aruande leiad lapse internetipanga jaotisest „Varad ja kohustused“ -> „Investeerimiskonto aruanne“. Kui kõik on õige, edasta aruanne nupu „Edasta EMTA-sse“ abil.

Juhul kui kasutad investeeringuteks ettevõtet, vaata ka finantsinvesteeringute raamatupidamise koolitust SIIT!

Swedbank internetipangast deklareerimiseks vajalike andmete saamine

Lihtsamaks tuludeklaratsiooni täitmiseks on Swedbank loonud investeerimiskonto raporti, mis aitab teha kokkuvõtte finants- ja muu varaga tehtud tehingutest investeerimiskontol. Raportit saad kasutada nii tuludeklaratsiooni täitmiseks kui ka väärtpaberitehingute automaatseks edastamiseks maksuametile.

SEB internetipangast deklareerimiseks vajalike andmete saamine

Investeerimiskonto kandeid saab tuludeklaratsioonile esitada elektrooniliselt SEB investeerimistulude abimehe abil.

NasdaqCSD poolt saadetud Eesti väärtpaberite müügitehingute andmete täiendamiseks soetusmaksumuste ja müügikuludega, leiab vajalikud andmed leiab internetipangast investeerimistulude alt.

Foto: Andras Kralla / Äripaev

Mida pidada silmas väärtpaberite võõrandamise deklareerimisel?

Kui oled 2019. aastal võõrandanud väärtpabereid, pead deklaratsioonis esitama võõrandatud väärpaberite (aktsia, osa, osak, erastamisväärtpaber, võlakiri, obligatsioon, optsioon, futuur, forward jmt) soetushinna ja -kulu ning võõrandamishinna ja -kulu. Soetushinna (millele on lisatud soetuskulu) ja võõrandamishinna (millest on maha arvatud võõrandamiskulu) vahe on kas väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu või kahju. Soetushinna leiad väärtpaberikonto väljavõttelt või realiseeritud kasumi aruandest.

Väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust võib maha arvata samal perioodil (või eelnevatel perioodidel) väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju. Kui väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju ületab kasu, ei saa kahju muust maksustavast tulust maha arvata. Sel juhul võib väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju kanda järgnevatele maksustamisperioodidele ning tulevikus väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust maha arvata. Kahju tuleb deklareerida selle tekkimisele järgneval aastal, kuna kahju/kasu deklareeritakse alati lõppenud maksustamisperioodile järgneval perioodil.

Tulumaksuga ei maksustata tulu, mille füüsiline isik saab sama fondivalitseja valitsetavate fondide vahelisest osakute vahetamisest, kui talle ei ole sealjuures tehtud väljamakseid.

Loe ka tulude deklareerimise juhendit SIIT!

Allikad: Swedbank, LHV, SEB, Maksu- ja Tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700