Autor: Raamatupidaja.ee • 25. juuni 2019

Meeldetuletus! Juulist saab riigile saata ainult e-arveid

Rahandusministeerium tuletab meelde, et alates 1. juulist läheb riigi raamatupidamine üle e-arvetele ja avalikule sektorile saab saata ainult e-arveid.
Businessperson Paying Invoice On Mobilephone
Foto: scanpix

Avalikku sektori kuuluvad ja e-arvetele lähevad üle kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametid ja asutused, näiteks lasteaiad ja koolid ning muud avalik-õiguslik juriidilised isikud, näiteks linnad, Töötukassa, Eesti raadio ja Eesti Televisioon jt. Riigi- ja kohaliku omavalitsuse sihtasutused, näiteks spordikoolid ja teatrid ning mittetulundusühingud, näiteks noorte-, huvi- ja päevakeskused. Veel kuuluvad avalikku sektori riigi ja kohaliku omavalitsuse äriühingud, näiteks Tallinna Linnatranspordi AS ja Ida-Tallinna Keskhaigla AS.

Muudatus puudutab kõiki avaliku sektoriga arveldavaid raamatupidamiskohustuslasi – selliseid ettevõtteid ja organisatsioone on ligikaudu 46 000. Ettevõtjad ja organisatsioonide esindajad saavad kontrollida, kas nende klient kuulub avalikku sektori saldoandmike infosüsteemist. Nimekirja vaatamiseks tuleb fail alla laadida xml või Exceli failina.

Kui ettevõte või organisatsioon ei kasuta raamatupidamistarkvara või tal puudub e-arvete saatmisvõimalus, siis saab e-arvet saata tasuta ja piiramatus koguses läbi e-arveldaja infosüsteemi, mis asub Registrite ja Infosüsteemide Keskuse(RIK) ettevõtjaportaalis. Süsteemi tutvustava video leiab rahandusministeeriumi kodulehelt. E-arve saatmiseks on vaja avada e-arveldaja infosüsteemis kasutaja konto ja sisestada konkreetne ostjale suunatud müügiarve sellesse infosüsteemi ostja e-arvete operaatorile edastamiseks. E-arveldaja abiinfo leiab RIK kodulehel ja e-post on [email protected].

Lisaks riigi poolt pakutavale tasuta e-arvete saatmisvõimalusele saavad ettevõtjad pöörduda e-arvete operaatorite poole, et leida oma ettevõttele või organisatsioonile sobiv võimalus e-arvete saatmiseks.

Kontaktid e-arvetega seotud küsimuste korral: Keir Pool, rahandusministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna peaspetsialist e-post: [email protected] ja Mirjam Suurekivi, rahandusministeeriumis ettevõtluse ja arvestuspoliitika osakonna nõunik, e-post: [email protected] ja Juta Maar, riigi pearaamatupidaja, Riigi Tugiteenuse Keskus, e-post: [email protected].

E-arve on masinloetav arve, mis sisestatakse süsteemi üks kord ja milles olevad andmed on arvutite vahel masinloetavad.

Allikas: Rahandusministeerium

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700