18 aprill 2018
Uudised
Ainult tellijale

Rahvusvaheline võlgade sissenõudmine

Jurist Liina Karlson käsitleb rahvusvahelist võlgade sissenõudmist  Foto: erakogu

Sageli kuuleme, et võlgnevuse sissenõudmine võlgnikult venib pikale, on kallis, sellel puudub perspektiiv, tulemuste garantii, tagatised, jne. Siin on küsimus isikute õigustes ja kohustustes laiemalt, süsteemide efektiivsuses. Artiklis keskendutakse rahvusvahelisele võlgnevuse sissenõudmisele eelkõige Soome praktikale tuginedes.

Kuidas teha nii, et süsteem oleks võimalikult efektiivne ja töötaks mitte võlgniku, vaid võlausaldaja kasuks? Võla sissenõudmisel on tavaliselt kõige suurem probleem ebapiisav info võlgniku kohta: kas ta töötab Soomes, Norras või Austraalias, kus ta elab, millised on tema kontaktid, majanduslik seis, jms. Selleks, et võla sissenõudmine oleks võimalikult tõhus, tuleb esmalt teha võlgniku taustaanalüüs, st koguda infot. On vahe, kas võlgnik elab ja töötab Soomes arvatavasti või kindlasti, st kas on mõistlik sihtriigis võla sissenõudmisega alustada või mitte. Võla sissenõudmisega kaasneb aja- ja rahakulu, mida ei ole mõistlik teha, kui perspektiiv puudub ja soovitud tulemit ei pruugi tulla. Pole saladus, et perspektiiv puudub ka isikute osas, kes on totaalselt elu hammasrataste vahele jäänud, st võlasaldo ulatub tõenäoliselt mitmekümneaastase maksmiseni. Isiku tausta kohta saab kõige enam infot avalikest allikatest (maksehäireregistrid, kinnistusraamat, äriregister, sotsiaalmeedia, sugulased-tuttavad, Google, jne). Kui on olemas piisav ja perspektiivi kinnitav info, saab alustada sissenõudmist võlgniku elukoha riigis.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700