18. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusvaheline võlgade sissenõudmine

Jurist Liina Karlson käsitleb rahvusvahelist võlgade sissenõudmist
Foto: erakogu
Sageli kuuleme, et võlgnevuse sissenõudmine võlgnikult venib pikale, on kallis, sellel puudub perspektiiv, tulemuste garantii, tagatised, jne. Siin on küsimus isikute õigustes ja kohustustes laiemalt, süsteemide efektiivsuses. Artiklis keskendutakse rahvusvahelisele võlgnevuse sissenõudmisele eelkõige Soome praktikale tuginedes.

Kuidas teha nii, et süsteem oleks võimalikult efektiivne ja töötaks mitte võlgniku, vaid võlausaldaja kasuks? Võla sissenõudmisel on tavaliselt kõige suurem probleem ebapiisav info võlgniku kohta: kas ta töötab Soomes, Norras või Austraalias, kus ta elab, millised on tema kontaktid, majanduslik seis, jms. Selleks, et võla sissenõudmine oleks võimalikult tõhus, tuleb esmalt teha võlgniku taustaanalüüs, st koguda infot. On vahe, kas võlgnik elab ja töötab Soomes arvatavasti või kindlasti, st kas on mõistlik sihtriigis võla sissenõudmisega alustada või mitte. Võla sissenõudmisega kaasneb aja- ja rahakulu, mida ei ole mõistlik teha, kui perspektiiv puudub ja soovitud tulemit ei pruugi tulla. Pole saladus, et perspektiiv puudub ka isikute osas, kes on totaalselt elu hammasrataste vahele jäänud, st võlasaldo ulatub tõenäoliselt mitmekümneaastase maksmiseni. Isiku tausta kohta saab kõige enam infot avalikest allikatest (maksehäireregistrid, kinnistusraamat, äriregister, sotsiaalmeedia, sugulased-tuttavad, Google, jne). Kui on olemas piisav ja perspektiivi kinnitav info, saab alustada sissenõudmist võlgniku elukoha riigis.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700