16. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööaja määra märkimine TSDl ja madalapalgaliste toetus

Liina Tiivoja, BDO Eesti Payroll Services Team Leader
Foto: BDO Eesti
Madala sissetulekuga töötava isiku iga-aastase tagasimakse saamisel on väga oluline, et tööaja määr saaks TSD-l märgitud korrektselt. BDO asjatundjad selgitavad, kuidas seda õigesti teha.

Tulumaksu kinnipidaja on kohustatud esitama TSD-l tööajamäära kõigi töölepingu alusel töötavate töötajate või teenistussuhtes olevate ametnike kohta, kelle töötamine ei ole töötamise registri (TÖR) andmetel peatunud – seda ka juhul, kui vastaval kuul väljamakset ei toimunud.

 Töölepingu peatumiseks TÖR alusel loetakse:

lapsehoolsuspuhkusaja- või asendusteenistuspalgata puhkus.

Ainult juhtudel, kus töösuhe on peatunud terve maksustamisperioodi jooksul ning väljamakset ei toimunud (samuti ei tekkinud sotsiaalmaksu miinimumkohustust), ei pea töötajat või ametnikku TSD-l kajastama.

Tööajamääraks on töötaja või ametniku lepingujärgne tööaja määr ehk see ei sõltu tegelikult töötatud tundidest. Tööajamäära on võimalik märkida TSD-l tasuliikidele 10, 11, 12 ja 13 – otseselt töötajate ja ametnike töötasuga seotud väljamakse liikidel. Seega kui tegu on juhatuse liikme või mõne muu võlaõigusseaduse alusel sõlmitud lepinguga, siis tööaja määra ei märgita.

Tööajamäär märgitakse maksustamisperioodi kohta, mille kohta TSD esitatakse. Näiteks jaanuari TSD-l märgitakse jaanuari tööaja määr (kuigi jaanuaris toimunud makse võis olla alles detsembri palk), veebruari TSD-l veebruari tööaja määr jne. Tööajamäära saab märkida vahemikus 0-1. Juhul kui vastav väli jäetakse täitmata, siis loetakse, et töötaja tööaja määr on 1 ehk täistööaeg. Tööaja määr 0 aga märgitakse juhtudel, kus töösuhe on väljamakse ajaks peatunud või lõppenud.

Näide 1.

Töötaja alustab täiskoormusega tööd 31. märtsil, tööandja maksab palga välja 10. aprillil

märtsi TSD-l (esitamine 10. aprilliks) deklareeritakse uus töötaja väljamakse liigiga 10 ja summaga 0, tööaja määr 1 (deklareeritakse ka siis, kui oli vähemalt ühe päeva maksustamisperioodist tööl),aprilli TSD-l deklareeritakse töötaja märtsi palga väljamaks ning tööaja määr 1.

Näide 2.

Osalise koormusega (0,5) töötaja on kogu märtsi haiguslehel. Märtsis makstakse töötajale välja veebruari palk, haigusraha makstakse välja aprillis

märtsi TSD-l deklareeritakse töötaja veebruari palk ja märtsi tööaja määr 0,5,aprilli TSD-l deklareeritakse makstud haigushüvitis (väljamakse liik 24); lisaks väljamakse liik 10 ja summa 0, aprilli tööaja määraga 0,5

Näide 3.

Töötaja on lapsehoolduspuhkusel ning tema töötamine on TÖR-is peatatud terve märtsikuu jooksul. Töötajale aga tehakse märtsis ühekordne väljamakse (preemia)

märtsi TSD-l deklareeritakse märtsi väljamakse, tööaja määr märgitakse 0, kuna töötaja leping on TÖR-is peatatud.

Madalapalgaliste toetuse saamise tingimuste ja taotlemise kohta loe lisa SIIT.

Autor: Liina Tiivoja, BDO Eesti Payroll Services Team Leader Jane Orul, BDO Eesti Payroll Team member

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700