Autor: Juuli Laanemets • 1. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pevkur: notarid võiksid tulevikus ka abielu lahutada

Justiitsminister Hanno Pevkur rääkis notariaadi 20. aastapäevale pühendatud rahvusvahelisel konverentsil, et kuigi notarid on saanud aastate jooksul üha uusi ülesandeid, on mõistlik nende pädevust veelgi laiendada. Nii võiks notaritele anda abielude lahutamise pädevuse pooltevaheliste vaidluste puudumisel.

„Kui enamasti seostavad inimesed notarite tegevust peamiselt kinnisvaratehingute tõestamisega, siis tegelikult on nende tegevusvaldkond palju laiem. Notarid on ikka ja jälle valmis võtma uusi ülesandeid: nii klassikalise notariameti juurde kuuluvaid tegevusi kui ka näiteks abielude sõlmimist ja apostillimist,“ kõneles justiitsminister. „Samuti on notarite koda näidanud tihti üles aktiivsust ning tublisti oma valdkonda ja e-lahendusi ise arendanud. Võib julgelt väita, et notarite kojast on kujunenud üks kõige tugevamaid ja paremini organiseeritud Eesti kutseühendusi.“  

Justiitsministri arvates saab notarite roll õiguskorra kindlustamisel ja kohtulike õigusvaidluste ennetamisel muutuda kaalukamaks. „See, milliseid lisatoimingud anda notarite pädevusse, et tagada õiguskindlus ja vähendada kohtuvaidluste arvu, nõuab iga kord aga eraldi arutelu ja analüüsi.

Näitena tõi Pevkur töövaidluskomisjoni töö, mis on olulises mahus enda peale võtnud suure osa töövaidlusi ja nii kohtute poole pöördumist tublisti vähendanud. „Loodan, et tulevikus andes notaritele rohkem õigusi saame kohtute töömahtu veelgi vähendada.“

Nii läheb 2015. aastal notarite kojale üle pärimisregister, mida seni peab Harju maakohus. 2014. aastal rakenduva majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse alusel hakkavad notarid edastama ettevõtja ning tegevuslubadega tegeleva ametiasutuste vastastikuseid teateid, taotlusi ja dokumente ning toimetama ettevõtjale kätte haldusakte. Samal ajal on oodata apostillimise vähenemist, sest seoses kodanike ja ettevõtjate vaba liikumisega Euroopas lihtsustatakse avalike dokumentide vastuvõtmist Euroopa Liidus.

Samuti on arutatud notarite abielude lahutamise pädevuse võimalikku laiendamist, kui poolte vahel puuduvad vaidlused. Lahutamisasjades saaks notarid üle võtta ka täna kohtul oleva ülesande abielu lahutada, kui üks osapool elab välisriigis või on välismaalane. Lisaks saavad notarid nõustada inimesi ühisvara jagamisel või elatise kokkulepete sõlmimisel. Selle idee tulemusena võiks kohtu koormus väheneda. 

Eestis tegutseb 94 notarit, kes osutasid 2012. aastal ametitoiminguid ja -teenuseid üle 290 000 korra. 2013. aasta esimese kolme kvartaliga on ametitoimingute arvu kasv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga olnud ligi 5300 asja võrra. Tavapäraste tõendamistoimingute kõrvale on aastate jooksul lisandunud abielu sõlmimine, dokumentide apostillimine, vahekohtu- ja lepitamisteenus, koostöö riiklike registrite ja andmebaasidega jm. 

Justiitsminister tänas oma tervituskõnes notarite koda, kes on olnud riigile alati hea ja aktiivne partner, ning eraldi neid 21 notarit, kes on olnud ametis kõik kakskümmend aastat, mil notariaat on tegutsenud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700