Autor: Juuli Laanemets • 7. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Euroopa tarbijate kindlustunne kasvatab Eesti eksporti

Ettevõtjate ja tarbijate hinnang majandusolukorrale on tõusuteel nii Eestis kui ka meie peamistes ekspordi sihtriikides ja tänavu on oodata uut ekspordirekordit, selgus Konjunktuuriinstituudi uuringust.

Analüütikud andsid septembrikuus Eesti majandusele üheksapallisel skaalal hindeks 5,2, mis on veidi parem kui „rahuldav“. Seejuures hinnati eratarbimise olukorda 6,3 punktile, investeeringute olukorda peeti aga vaid 3,7 punkti vääriliseks. Eesti majanduse lähituleviku osas on analüütikud aga optimistlikud – vaid 5% arvas, et see on praegusest viletsam, 42% arvates on olukord praegusest parem. Seejuures oodatakse ka investeeringute suurenemist.

Samuti olid ekspertidel väga positiivsed ootused ekspordi kasvule. „Oleme 20 aastaga kasvatanud ekspordi mahte 13 korda – tänavu prognoosime ekspordimahuks rekordilise 13 miljardit eurot,“ ütles Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede sõnul on ekspordi jätkuv kasv parim uudis. „Eestisugusel riigil, kellel pole palju kaubastatavaid loodusvarasid, saab jõukus kasvada vaid välisturgude toel,“ sõnas Reede.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul areneb Eesti stabiilselt ja olukord on rahuldav. „Euroopas on majandususaldus tõusnud viis kuud järjest, märkimisväärselt on see paranenud Lõuna-Euroopa riikides. Kuid ka Eesti positsioon on aina parem,“ ütles Josing. „Enamiku meie ekspordi sihtriikide – Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Saksamaa – ettevõtjad ja tarbijad hindavad majanduse olukorda heaks ja tunnevad ennast kindlalt. See on eriti hea uudis neile Eesti ettevõtetele, kes müüvad oma toodangut lõpptarbijale.“

Josingu sõnul on murelapseks praegu Soome, kus ollakse majanduse olukorra pärast rohkem mures kui Kreekas. „Mis ei tähenda muidugi, et Soome majanduse olukord oleks viletsam kui Kreekas, Soome on ikkagi maailma konkurentsivõime edetabelis kolmandal kohal. Aga Soome ettevõtjad ei tunne ennast praeguses majandussituatsioonis kindlalt,“ ütles Josing.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700