10. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööle ennistamise võimalus on piiratud

Varasema töölepingu seaduse järgi oli töötajal vallandamise korral võimalus nõuda töövaidluskomisjonis või kohtus enda tööle ennistamist, siis täna on see võimalus piiratud.

Vastavalt töölepingu seaduse § 107 ja 109, kui tööandja seda taotleb, jätab kohus töötaja tööle ennistamata ja mõistab tööandjalt töötajale välja hüvitise. Seega ei ole töölepingu sundjätkamine võimalik.

Seega tuleb töötajal töösuhtes arvestada, et töötüli üks võimalik tagajärg on vallandamine ning isegi, kui see on ebaseaduslik, kaotab töötaja töökoha.  Kaitstes töötaja huvi võiks väita, et see on varasema regulatsiooniga võrreldes oluline muudatus töötajate huvide kahjuks. Tegelikult see ei ole nii. Varasem töölepingu sundjätkamise võimalus oli loomuvastane. Kohus ega seadus ei saa jätkata lepingusuhet, kui üks lepingupool seda ei taha. Nii on näiteks ka abielulahutamise hagi puhul võimalus, et kohus selle rahuldamata jätab, vaid teoreetiline.

Tööleping on sarnaselt muude lepingutega poolte kokkulepe ja kui vaidlus tekib, tuleb see lahendada aga riigil ei ole lepingupooli võimalik sundida töösuhet jätkama.

Autor: Alar Urm, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700