Autor: Juuli Laanemets • 10. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kullale kehtestatud käibemaksu muudatus

Käibemaksuseaduses on 1. aprillist kulla käibel erikord (§ 411). Kas see puudutab juveelitooteid? Ettevõte tegeleb juveelitoodete jae- ja hulgimüügiga. Ostetakse sisse ka kulda ja valmistatakse omatoodangut. Hulgimüügis müüakse kullast valmistatud tooteid tsirkoonidega, briljantidega ja tooteid vaid kullast (nt käeketid). Kuidas hakata arvestama pöörmaksustamist?

Vastas: advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene maksuspetsialist Aidi Kallavus

Aprilli algusest jõustus käibemaksuseaduse muudatus, mille kohaselt kehtestati kullamaterjalile tõepoolest erikord. Kullamaterjali hulka loetakse:

pooltooted, mille puhta kulla sisaldus on vähemalt 325 tuhandikku kaaluosa ning

investeeringukuld, mille puhul on käibemaksukohustuslane otsustanud lisada valiku alusel käibemaksu (teavitades sellest eelnevalt maksuhaldurit).Kui Te müüte nii valmistooteid kui ka kullamaterjali, ei pea erikorda rakendama valmis juveelitoodete puhul. Muudel juhtudel (pooltooted ja investeeringukuld) on vajalik hinnata eelpool toodud nõuete täitmist. Seda ei ole vaja teha juhtudel, kus ostjaks on füüsiline isik, kuna erikord kohaldub vaid juhul, kui tehingu mõlemad pooled, so ostja ja müüja, on registreeritud käibemaksukohustuslastena.

Kui Teil tekib osade toodete puhul erikorra rakendamise kohustus, viitate kauba võõrandajana arvel, et rakendate erikorda jättes käibemaksu lisamata. Tehing tuleb kajastada käibedeklaratsiooni informatiivses lahtris 9. Ostja tasub müüjale käibemaksuta summa ning arvestab käibemaksu oma käibedeklaratsioonis samaaegselt maksukohustuse kui ka sisendkäibemaksuna. Reaalset käibemaksu tasumist seega pöördmaksustamise puhul ostjale ei kaasne.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700