Autor: Lemmi Kann • 17. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piraattarkvara toob igal aastal ettevõtetele 1,5 mld dollarit kahju

Piraattarkvara kurnab märkimisväärselt maailma majandust - ainuüksi Brasiilias, Venemaal, Indias ja Hiinas toob ettevõtete otsus kasutada originaaltarkvara asemel piraattarkvara igal aastal kaasa 1,5 miljardi dollari suuruse kahju neile, kes mängivad ausalt, selgus värskest uuringust.

Microsoft avalikustas täna esmakordselt läbi viidud uuringu tulemused, milles analüüsiti piraattarkvara kasutamise finantsmõju ettevõtluskeskkonnale. Just täna tähistatakse globaalselt õiglase kaubanduse päeva  - „Play Fair Day“, mille eesmärk on rõhutada legaalse tarkvara kasutamise tähtsust  ning juhtida tähelepanu sellele, et ebaseadusliku tarkvara kasutamine võib põhjustada kahju tööhõivele, majandusele ning tarbijatele.

"Uuring näitab selgelt probleemi ulatust, illustreerides kuivõrd ebaõiglane on illegaalse tarkvara kasutamine ausate ettevõtete suhtes. Ladina-Ameerika, Kesk- ja Ida-Euroopa, Aasia ning Vaikse ookeani piirkondadele toob illegaalse tarkvara kasutamine aastas kuni 3 miljardit USA dollarit kahju,"nentis Microsoft Baltikumi antipiraatluse valdkonna juht Anneli Jõesalu. Selline kahju suurus tuleneb läbipaistvuse puudumisest, konkurentsi kadumisest, tundliku teabe lekkimisest, ressursikaost, äri laienemise võimaluse puudumisest ja paljust muust.

 „Ainuüksi see, et originaaltarkvara kasutamine ettevõtetes aitaks ergutada riigi majandust, peaks olema piisav põhjus ausaks tegutsemiseks, rääkimata kõigist teistest ohtudest, mida litsentseerimata tarkvara kasutamine paratamatult kaasa toob,“ sõnas äritarkvara õiguste kaitsega tegeleva Business Software Alliance esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste.

„Piraattarkvara kasutades täidetakse kurjategijate taskuid. Ettevõtted, kes seda teevad, pidurdavad ka uute töökohtade loomist ja innovatsiooni tervikuna. See on lihtsalt vale käitumine,“ lisas ta.

Uduste sõnul jääb Eestis tarkvarapiraatluse tase 50% juurde, mis on poole kõrgem näiteks Soome vastavast tasemest. Eestis leviva piraattarkvara kasutamisest tulenev kahju oli 2010. aastal 23 miljonit USA dollarit. Maailma keskmine tarkvarapiraatluse tase jäi 2010. aastal 42% juurde. Uduste õhutab kõiki, kes mõne ettevõtte ebaseaduslikust tegevusest teadlikud on, andma sellest märku aadressil [email protected].

Jõesalu sõnul aitaks ülemaailmse piraatlustaseme alandamine kümne protsendipunkti võrra nelja aasta jooksul luua 500 000 töökohta, investeerida majandustegevusse  142 miljardit dollarit ning suurendaks maksutulusid 32 miljardi dollari võrra. „Need on äärmiselt suured numbrid. Maailma Majandusfoorumi viimases majanduse konkurentsivõime uuringus oleme 142 riigi seas teist aastat 33. kohal. Piraatlustaseme alanemine aitaks meil veelgi tõusta,“ ütles Jõesalu. 

Ta rõhutas, et litsentseeritud tarkvara eelistamine aitab luua uusi töökohti ning toetada majanduskasvu, tarbijate jaoks aga, aitab piraattarkvarast hoidumine vähendada selliseid riske nagu viirused, pahavara ja identiteedivargused.

Lisaks majandusliku mõju analüüsile viidi Harrison Groupi poolt läbi piraattarkvara puudutav uurimus, millest ilmnes, et lisaks turvariskidele on piraattarkvara näiteks igapäevaselt kasutatava legaalse kontoritarkvara puhul pea poole aeglasem, vähendades pikas perspektiivis märkimisväärselt ettevõtte töötajate produktiivsust. Testitud operatsioonisüsteemidest neljandik nakatus installeerimisel või laadis ja installeeris iseseisvalt internetiga ühendamisel alla pahavaralist tarkvara.

Lisainformatsiooni illegaalse tarkvara kasutamise mõju kohta riikide majandusele võib leida SIIT.

Maailmapiraatlustaseme kohta leiab informatsiooni SIIT.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700