Autor: Rivo Sarapik • 6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: elavnemine toob rohkem makse

Rahandusministeeriumi hinnangul näitab näiteks sotsiaalmaksu ja kütuseaktsiisi laekumine elavnemist ettevõtluses.

Juunis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 397,9 miljonit eurot, kuue kuuga on kogutud 47,8 protsenti selleks aastaks planeeritust. Koos ettemaksukonto muutusega kogunes juunis maksutulu 407,7 miljonit eurot. Maksud on juuni lõpu seisuga laekunud eelarves oodatud mahus.  Võrreldes eelmise aasta kuue kuuga on makse laekunud 6,3 protsenti ja 2009. aastaga 7,8 protsenti rohkem.

Sotsiaalmaksu laekus juunis 150,9 miljonit eurot, kuue kuuga on täidetud 50,4 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta juuniga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 8,5 miljoni euro võrra ehk 6 protsenti. Sarnaselt eelnevatele kuudele suurenesid ka mais palga väljamaksete maht ning deklaratsioonidel näidatud töötajate arv.

Füüsilise isiku tulumaksu laekus juunis 26,1 miljonit eurot, kuue kuuga on täidetud 25,4 protsenti eelarvest. Juunis tagastas maksu- ja tolliamet veel 1,3 miljonit eurot tulumaksu, kokku on sel aastal tagastatud 98,7 miljonit eurot. Määratud juurdemakseid oli 1. juuliks 4,4 miljonit eurot. Kohalikele omavalitsustele laekus juunis füüsilise isiku tulumaksu 51,5 miljonit eurot, mis on 5,7 protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus juunis 40,2 miljonit eurot, mis on 194,2 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Kasv tuleneb peamiselt riigiettevõtete (AS Eesti Energia ja AS Tallinna Sadam) dividendidelt tasutud tulumaksust, mis laekusid varem võrreldes eelmise aastaga. Kuue kuuga on täidetud 42,5 protsenti eelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus juunis tulumaksu 38,5 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,7 miljonit eurot. Järgnevatel kuudel on tavapäraselt oodata laekumiste kasvu ka erasektori ettevõte dividendimaksete arvelt.

Käibemaksu laekus juunis 111,5 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 47,7 protsenti. Võrreldes eelmise aasta juuniga kogunes käibemaksu 1,1 protsenti rohkem. Laekumise kiiremat kasvu aeglustab maksu- ja tolliameti poolt tehtavate käibemaksutagastuste suurenemine ning eratarbimise tagasihoidlik kasv. Deklareeritud käivete kasv oli jätkuvalt kiireim mootorsõidukite müügi ning eksportivate ettevõtete sektoris.

Aktsiise laekus kuue kuuga kokku 347,4 miljonit eurot, mis on 49,4 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aasta esimese kuue kuuga kasvas aktsiiside laekumine 5,4 protsenti. Juunis oli laekumine 64,6 miljonit eurot.

Alkoholiaktsiisi laekus juunis 16,9 miljonit eurot ning kuue kuuga on eelarvest täidetud 49,5 protsenti. Võrreldes eelmise aasta kuue kuuga on laekumine tõusnud 9,5 protsenti. Juunikuu ligi 19-protsendiline aastane kasv tulenes peamiselt kange alkoholi suurenenud deklareerimisest.

Tubakaaktsiisi laekus juunis 10,6 miljonit eurot ning kuue kuuga 66 miljonit eurot ehk 47,8 protsenti eelarvesse planeeritust. Kui selle aasta alguses oli tubakaaktsiisi laekumine madal seoses 2010. aasta lõpus toimunud tubakatoodete varumisega, siis mais ning juunis on taastunud tavapärane laekumiste tase. Kuue kuu kokkuvõttes on tubakaaktsiisi laekumised olnud 12,3 protsenti suuremad kui 2010. aastal.

Kütuseaktsiisi laekus juunis 35 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 49,1 protsenti. Jätkuvalt on laekumine suurenemas diislikütuselt ning erimärgistatud diislilt, mis viitab suurenenud majandusaktiivsusele ettevõtlussektoris. Esmakordselt selle aasta jooksul on juunis võrreldes 2009. aastaga suurenenud deklareeritud bensiini kogused. Kokku on kütuseaktsiisi laekunud 0,2 protsenti rohkem kui eelmise aasta kuue kuuga.

Ettemaksukonto muutus suurendas juunis laekunud maksusummasid 9,8 miljoni euro võrra 407,7 miljoni euroni. Ettemaksukonto positiivne muutus viitab, et juunis tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700