Lemmi Kann • 7. märts 2011
Jaga lugu:

Hinnad tõusid veebruaris 5,7%

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta veebruaris võrreldes eelmise aasta veebruariga 5,7% ja võrreldes 2011. aasta jaanuariga 0,6%, teatas statistikaamet.

Kaubad olid eelmise aasta veebruariga võrreldes 7,2% ja teenused 3,2% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes tõusnud 6,2% ja mittereguleeritavad hinnad 5,5%.

Eelmise aasta veebruariga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 13,2%-line kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole. Sellest omakorda ligi poole andis aastataguse ajaga võrreldes 34,5% kallim köögivili ja 18% kallimad piimatooted ning kuuendiku jahutooted, mis kallinesid aastaga 13,5%. Suuremat mõju avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 6,2%-line ja mootorikütuse 13,1%-line kallinemine, mis kokku andsid kogumuutusest ligi neljandiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kartul (89%) ja õunad (38%). Üle 30%-lise tõusu on läbi teinud veel kohv (34%), tangained (33%), muu puuvili (31%), kütteõli (31%) ja piim (30%).

Jaanuariga võrreldes olid veebruaris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks köögivilja 14%-line ning puuvilja 5,2%-line kallinemine, mis andsid kogumuutusest vastavalt üle poole ja üle seitsmendiku. Suuremat mõju avaldas veel mootorikütuse 1,3%-line kallinemine, mis andis kogumuutusest üle kümnendiku. Võrreldes jaanuariga oli kartul 49%, värske kurk 34%, porgand 31% ja banaan 28% kallim, kuid paprika 10% odavam. Toitlustusasutustes oli kuine hinnatõus keskmiselt 1%.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt