25. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts lubab Kauppalehtis ettevõtjatele jätkuvalt sõbralik olla

Majandusminister Juhan Parts lubab intervjuus Kauppalehtile, et järgmisel aastal jätkub ettevõtjasõbralik poliitika, töötuskindlustusmaksu võiks aga tema arvates praeguselt 4,2 protsendilt 2 protsendi peale viia.

„See on järgmise valitsuse asi, aga see on realistlik toiming,“ ütleb Parts. „See annaks lisaraha nii inimestele kui ka ettevõtetele ja alandaks uute investeerijate tööjõukulusid.“

Ettevõtjasõbraliku poliitika alussambana on kavas ettevõtte tulumaks pidada endisena ja seda ei tule maksta, kui kasum investeeritakse Eestisse.

„Sõltumatute ekspertide värske uuringu järgi on ettevõtete investeeritud kasumi nullprotsendine tulumaks mõjunud üllatavalt hästi, kui seda võrrelda Läti ja Leedu ettevõtjamaksudega. See on kiirendanud investeeringuid ja samal ajal toonud tulu ka riigile, kui on makstud dividende,“ räägin Parts. „Miks muuta asju, mis töötavad?“

Eesti eesmärgiks on suurendada teadus- ja arenduskuludeks mineva raha hulk kolme protsendini SKPst 2014. aastaks. Praegu on selle osa 1,45 protsenti. Partsi hinnangul võib see eesmärk olla natuke liiga optimistlik. „Siiski liigume õiges suunas. 1999. aastal oli see protsent 0,5. Peale selle on suurenenud ettevõtete osalus teadus-arenduskuludes kolme aastaga 30 protsendilt pooleni,“ räägib majandusminister.

Partsi sõnul on ka Soome Sitra analoog Eestis Arengufond teinud head tööd nii riskiinvestorina kui ka ideekeskusena.

Parts kohtus eelmisel nädalal Helsingis Soome ettevõtjatega. „Soome ettevõtlus on Eestile väga tähtis,“ märgib Parts. Eesti äriregistris on üle 4000 Soome ettevõtte.

Partsi sõnul ootavad ettevõtted kindlat tegevuskeskkonda ja koostööd näiteks inimeste koolitamisel. „Kuulsin rohkem rahulolevaid kommentaare kui kriitikat,“ märkis ta.

Eesti arvates suurendab euro tulek välismaiseid investeeringuid. Näiteks ettevõtjaid riiki meelitaval Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel on praegu laual üle saja  uue välismaise investeeringuprojekti.

Soome kõrval on tulijaid Rootsist, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Venemaalt, USAst ja Norrast.

Autor: Lemmi Kann, Anu Jõgi

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700