Autor: Rivo Sarapik • 31. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KKK: loe, kuidas uuest aastast maksuvabalt investeerida

Homsest jõustuv tulumaksuseaduse muudatus annab eraisikule võimaluse investeerimiskontot kasutades investeeringud tarbimisse võtmiseni maksuvabaks muuta.

Maksuhaldur vastas investeerimiskontot puudutavatele korduma kippuvatele küsimustele. Loe ka uudisele lisatud Rahandusministeeriumi koostatud investeerimiskonto kasutamise juhendit.

1. Miks kasutada investeerimiskontot?

See võimaldab eraisikutest investoritel väärtpaberitehingutelt saadud kasumilt tulumaksu maksmist edasi lükata (mitte maksuvabastust).

2. Millal tekib tulumaksukohustus?

Siis, kui võtta investeerimiskontolt rohkem raha välja, kui sinna on sisse pandud. Kui tekib vajadus raha välja võtta, saab seda teha tulumaksuvabalt, kuni väljavõetav summa on väiksem sissemakstud summast.

Investeerimiskonto sissemakse on igasugune investeerimiskontole kantud raha. Ka enne investeerimiskontona kasutusele võtmist sellel kontol oleva raha jääk on sissemakse. Investeerimiskonto väljamakse on igasugune investeerimiskontolt tehtud kanne, millega ei soetata finantsvara.

3. Kas investeerimiskonto abil võib igasugustelt väärtpaberitehingutelt saadud tulu tulumaksu maksmist edasi lükata?

Ei, tulumaksu edasilükkamine on võimalik vaid eeldusel, et tehinguid tehakse finantsvaraga. Enamjaolt on selleks väärtpaberibörsil kaubeldavad aktsiad ja võlakirjad, investeerimisfondide osakud, investeerimishoiused ja investeerimiskindlustusega elukindlustuslepingud. Ehk üldjuhul on tegemist selliste instrumentidega, kuhu keskmine investor tavaliselt investeerib.

4. Kas loeb ka see, millise riigi väärtpabereid ma võin omandada läbi investeerimiskonto?

Jah. Omandada võib nii Euroopa Liidu kui Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) liikmesriikide (nt USA, Austraalia, Jaapan, Mehhiko, Türgi) väärtpabereid. Omandada võib ka nende riikide väärtpabereid, kes ei ole ei EL ega OECD liikmesriigid (nt India, Brasiilia, Hiina). Viimasel juhul peab aga tehingu tegema mõne Euroopa Liidu või OECD liikmesriigi panga või muu investeerimisteenuste pakkuja vahendusel.

5. Mis ei ole finantsvara?

Finantsvara ei ole näiteks II ja III pensionisamba osakud, “noteerimata” aktsiad ja võlakirjad, osaühingu osad jm samaliigilised väärtpaberid, kinnisvara ja tavalised (nõudmiseni) hoiused. Sellise vara omandamine läbi investeerimiskonto ei ole küll keelatud, kuid sellised tehingud tuleb deklareerida kui väljamaksed investeerimiskontolt.

6. Kuidas tuleb tehinguid läbi investeerimiskonto teha?

Väärtpaberite või muu finantsvara ostmiseks tuleb investeerimiskontole raha esmalt kanda. Seejärel võib selle edasi investeerida soovitud finantsvarasse. Väärtpaberite või muu finantsvara müügist saadud raha tuleb samuti tagasi kanda investeerimiskontole. See tuleb kanda investeerimiskontole esimesel võimalusel.

7. Mis on investeerimiskonto ise?

Investeerimiskonto on tavaline arveldus- või rahakonto, mille omanik võib enda jaoks nimetada investeerimiskontoks tuludeklaratsiooni täitmisel. Investeerimiskontol hoitakse üksnes raha ja sellel ei asu investeerimiskontol oleva raha eest omandatud väärtpaberid. Investeerimiskonto võib avada üksnes krediidiasutuses ehk pangas, mis on asutatud Eestis, mõnes muus Euroopa Liidu liikmesriigis või OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) liikmesriigis (nt USA, Austraalia).

8. Kas investeerimiskontona võib käsitleda oma olemasolevat arvelduskontot?

Jah, aga peale seda kui võtate selle konto investeerimiskontona kasutusele, ei ole mõistlik jätkata selle vahendusel enam muude igapäevaste tehingute teostamist (nt saia või piima ostmine poes). Kõik tehingud, millega ei soetata finantsvara tuleb deklareerida kui väljamaksed ja deklareerida järgmisel aastal tuludeklaratsioonis. Lisaks liigub nö igapäevasel arvelduskontol palju raha, nii sisse kui välja (palk, toetused, igapäevaostud jne). Seega oleks otstarbekas kasutada või avada väärtpaberitehingute tegemiseks investeerimiskontona pangas eraldiseisev arvelduskonto.

9. Kas investeerimiskontosid võib olla mitu?

Jah, investoril võib olla mitu investeerimiskontot mitmes nii Eesti kui välisriigi pangas. Raha võib kanda ühelt investeerimiskontolt teisele (panga sees või pankade vahel) ning tulumaksukohustust sellega ei kaasne.

10. Kas investeerimishoiuste intress on nüüd tulumaksuga maksustatud?

Jah, alates 01.01.2011. sõlmitava investeerimishoiuse intress kuulub edaspidi tulumaksustamisele. Investeerimishoiuse intress, mis on aga sõlmitud enne 01.01.2011, on tulumaksuvaba kuni 31.12.2013.

11. Mis saab varem deklareeritust väärtpaberitehingute kahjumist?

Kui investoril on varasematest aastatest deklareeritud kahjum väärtpaberitehingute tulemusena, siis on võimalik sellega vähendada tulevikus tekkivat tulumaksukohustust, deklareerides selle sissemaksena investeerimiskontol.

12. Mis saab enne investeerimiskonto kasutuselevõtmist ostetud väärtpaberitest?

Investeerimiskonto süsteemi saab nö üle viia ka väärtpaberid, mis on ostetud enne investeerimiskonto kasutuselevõtmist. Selleks tuleb nende väärtpaberite soetusmaksumus (mitte turuväärtus) deklareerida 2011. aasta tuludeklaratsioonil investeerimiskonto sissemaksena.

13. Kas investeerimiskontol olevat raha on võimalik kasutada tagatisena?

Ei, välja arvatud juhtudel, kui tagatis on seotud finantsvara soetamisega (eelkõige tuletistehingud ja väärtpaberite lühikeseks müügi tehingud).

13. Kas investeerimiskontot võib sulgeda?

Jah. Seda nii deklaratiivselt, jättes arvelduskonto alles, kui ka füüsiliselt arvelduskonto sulgedes. Investeerimiskonto sulgemisel sellel olnud raha tuleb järgmisel aastal deklareerida investeerimiskonto väljamaksena ning sellega võib kaasneda tulumaksukohustus.

14. Mis andmed tuleb investeerimiskonto kohta tulumaksudeklaratsioonis esitada?

Investeerimiskonto kohta tuleb deklareerida sisuliselt kahte sorti andmed. Esiteks tuleb deklareerida kõik kasutuses olevad investeerimiskontod (sh konto nr), teiseks tuleb deklareerida kõik sissemaksed investeerimiskontole ja väljamaksed investeerimiskontolt. Deklareerida ei tule väärtpaberite ostu-müügitehinguid, juhul kui nimetatud väärtpaberid on käsitletavad finantsvarana.

15. Kas võib kasutada nö vana süsteemi ning deklareerida tulu väärtpaberite ostu-müügihinna vahet arvestades?

Jah, see on investori vaba valik. Kui investor ei soovi tulumaksu maksmist edasi lükata, siis võib ta deklareerida tulumaksu vana süsteemi järgi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700