Autor: Lemmi Kann • 8. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeeste Liit: müügimaks tuleb tühistada!

Eesti Kaupmeeste Liit toetab Riigikogu rahanduskomisjoni otsust algatada kohalike maksude seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tühistatakse müügimaks ja paadimaks.

"Liit on selleks ettepaneku teinud mitmes oma pöördumises ja leiab, et see on parim lahendus. Seda eriti olukorras, kus Tallinna linn ei ole teinud vastavat majanduslikku analüüsi ega arvestanud antud maksu kehtestamisega kaasnevaid mõjusid ettevõtluskeskkonnale kui tervikule ega ka tarbijaile," märkis liidu tegevdirektor Marika Merilai.

Liit selgitas, et kaasaja kaubandus-, toitlustus- ja teenindussektori äriühingud ei piirdu ühetegevuskohaga, vaid tegevus toimub erinevates Eesti piirkondades, olles ühtses IT süsteemis ja omades ühtset aruandlust. Ühes suures omavalitsuses maksimummääraga müügimaksu kehtestamine on aga ettevõtetele suureks lisakoormuseks. Samuti võib see liidu hinnangul lainena kaasa tuua kümnete erinevate müügimaksu määrade ja metoodikate tekkimise erinevates kohalikes omavalitsustes.

"Müügitulu vähenemise tingimustes on ettevõtjad oluliselt kulusid kärpinud, kuid müügimaks toob endaga kaasa maksu haldamisega seotud lisakulud. Kaupmehed on selle aasta alguses jätkuvalt vähendanud oma kulusid 6%, sealhulgas tööjõukulusid 16%. Samas suur tööjõukulude kärpimine  ei ole aidanud kahjumit vähendada," nenditakse Kaupmeeste Liidu teates.

Statistikaameti andmetel on selle aasta I kvartali jaekaubanduse kasuminäitajad jätkuvalt miinusmärgiga. Jaekaubanduse kahjum ulatus 211 miljoni kroonini, mis moodustas -1% kogu  müügitulust. Ka 2009. aasta viimane kvartal lõppes 176 miljonilise kahjumiga. Sellest võib järeldada, et müügimaksu arvestamise ja maksmise eesmärgil jääb ettevõtjail üle kas viia sisse korrektiive kaupade hindades või suurendada kahjumit, seades ohtu ettevõtete jätkusuutlikkuse ja töökohtade säilimise, märgivad kaupmehed.

Taust

Eesti Kaupmeeste Liit on 1996. aastal loodud jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus, mis esindab ja kaitseb liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel.

Liitu kuuluvad jaeettevõtted hõlmavad 70% toidu- ja esmatarbekaupade turust.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700