Autor: Lemmi Kann • 31. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeeste Liit: Tallinna müügimaks mõjutab kogu Eesti majandust

Müügimaksu otsus Tallinnas on poliitiline otsus ja pärsib Eesti majanduskriisist väljatulekut, väljendas oma seisukohta Eesti Kaupmeeste Liit.

Kaupmeeste Liidu juhatuse esimehe Kati Kusmini arvates mõjutab müügimaks täna jaehindade tõusu mitte ainult Tallinnas ja seeläbi inflatsiooni tõusu Eestis tervikuna.

“Tõenäolisele inflatsiooni tõusule lisaks on müügimaks väga halva ajastusega, käsil on ettevalmistusperiood tõenäoliseks euro kasutuselevõtuks. Müügimaksuga kaasnev annab võimaluse eurole üleminekut negatiivses valguses kajastada valimiseelsel perioodil”, ütles Kati Kusmin.

Tallinna Linnavolikogu kehtestas 17. detsembri 2009.a. määrusega 1. juunist 1%-lise müügimaksu. Müügimaksuga maksustatakse Tallinna territooriumil asuvas tegevuskohas või selle kaudu füüsilisele isikule jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas müüdud kaubad või osutatud teenused.

"1%-line maksukoormus on tänases majandusolukorras ettevõtjate jaoks äärmiselt koormav, kuid siinjuures tugevneb surve sisseostuhindadele ja sunnib kauplejaid kuludes kokku hoidma, eriti tööjõukuludes. Kaubanduses on 1,5-2 aasta jooksul suures ulatuses kokku hoitud ja kasuminäitajad on miinusmärgiga, siis 2010. aastal ei ole enam ruumi kokkuhoiuks," nentis Kusmin.

Kui kõik valdkonnad majanduses on kahe viimase aasta jooksul teinud olulisi kärpeid oma kuludes ja vaadanud üle eelarve, siis ettevõtjate arvates võiks seda ka Tallinn teha, mitte kehtestada täiendav maks eesmärgiga täita eelarvet.

Vaatamata mitmetele pöördumistele ei ole Tallinn võtnud abinõusid kasutusele, et ettevõtlusorganisatsioonide tähelepanekuid, ettepanekuid arvestada, märgib kaupmeeste liit, kes on seisukohal, et  kuigi 1994. aastast kehtiva kohalike maksude seadusest tulenevalt on võimalik kehtestada erinevates valdades müügimaks, puudub Tallinna määruses õigusselgus ja õiguskindlus.

"Maksupõhimõtted peaksid olema selged ja ühetaolised ehk maksukohustuse tekkimine peab olema prognoositav, üheselt mõistetav ja täidetav. Seda Tallinna müügimaksu määrus kindlasti ei ole," teatas liit.

 

Ettevõtjate arvates peaks riik leidma uusi lahendusi omavalitsustele ja soovitama kohalike maksudena kasutada kolme maksu, mis reaalselt toimivad (reklaamimaks, maamaks, teede sulgemise maks või muu). Enne kui regionaalset haldusreformi ei ole läbi viidud, ei tohiks uusi makse kehtestada.

 

Eesti Kaupmeeste Liit on 1996. aastal loodud jae- ja hulgikaubandusettevõtete ühendus, mis esindab ja kaitseb liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Täna hõlmavad liitu kuuluvad jaeettevõtted 70% toidu- ja esmatarbekaupade turust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700