Autor: Raamatupidaja.ee • 15. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Deklareeri tulud tulusalt

Maksuekspertide sõnul ei tasu isegi mitte üritada osa makse deklareerimata jätta, sest Eesti maksusüsteem on juba nii tõhusaks muutunud. Erilise tähelepanu alla võetakse värsked eluasemelaenud ja tegevuseta FIEd.

Selleks, et isiklikule rahakotile mitte liiga teha, kuid ühtlasi maksuametnikele meele järele olla, järgige Äripäeva nõustanud maksuasjatundjate soovitusi.

Enim vigu tekitavad lastesoodustus ja laen

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav paneb tulude deklareerijatele südamele, et kindlasti vaadatakse mullu võetud ja tänavu deklareeritud eluasemelaenude sihipärast kasutamist ja kontrollitakse FIEsid, kel puudub tegevus. Samuti kontrollitakse deklaratsioone juhuvaliku järgi.

Kuidas maksuamet käitub nendega, kes sihilikult osa tulust deklareerimata jätavad?

"Pärast tulude deklareerimist toimub riskianalüüs ja isikud, kelle puhul tekib kahtlus, et osa tulu on jäetud deklareerimata, lähevad kontrolli. Maksuhaldurile andmete esitamata jätmise või valeandmete esitamise eest on võimalus karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut," ähvardas Aav.

Mida peaks siis tegema, et trahvist pääseda?

"Tuleb kontrollida, kas kõik andmed, mis on eeltäidetud deklaratsioonile kantud, on õiged. Meelde tuletaks ka asju, mille suhtes kõige enam eksima kiputakse: lastesoodustuse kasutamise korral tuleb täita ka maksustamisperioodil saadud laste tulud; eluasemelaenu intresside tasumise tõend tuleb internetipanga kaudu maksuametile ise elektroonselt edastada. Uuendus on see, et eluasemelaenude juures tuleb maksumaksjal märkida soetatud eluaseme kinnistu number või maatüki katastritunnus," loetles Aav.

Deklaratsioonile peab kandma ka need andmed, mis ei ole eeltäidetule kantud. "Näiteks välismaa tulud, kasu vara ning kasvava metsa raieõiguse võõrandamisest, üüri- ja renditulud jne," nimetas ta.

Eesti deklaratsiooni nähes vajub poolakal suu lahti

ASi Ernst&Young Baltic partner Ranno Tingas rõhutas, et kui maksustamisperioodil ei ole tehtud maksukohustuse suurust mõjutavaid tehinguid, siis deklareerimise ajal ei ole enam seaduslikke võimalusi tulusid vähendada.

"Eesti maksusüsteem on äärmiselt lihtne ja loogiline. Kui olen füüsilise isiku tuludeklaratsiooni A-vormi näidanud Poola kolleegidele, siis neil on suu lahti vajunud. Ja mingist viiepäevasest tulumaksutagastusest ei tasu seal unistadagi!" kiitis Tingas.

........

Tulu deklareerimisega hilinemine läheb kalliks

#  Maksumaksja võib eluasemelaenu intressi, koolituskulusid (sh õppelaenu intressi) ning kingituste ja annetuste ning ametiühingu sisseastumis- ja liikmemakse maha arvata kokku kuni 50 000 krooni, kuid mitte rohkem kui 50% ulatuses tulust. Kui maksusoodustused on aasta kestel tulumaksu kinnipidamisel täies ulatuses arvesse võetud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.

# Kui tulu jäetakse õigel ajal deklareerimata ja seeläbi maksud tasumata, siis on maksuametil kuue aasta jooksul õigus raha sisse nõuda 22protsendilise aastaintressiga.

Loe lisaks originaalartiklit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700