14. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huvitav võimalus välismaal õppida – Cheveningi stipendium

Briti Nõukogu jagab üle kogu maailma noorteadlastele ja -spetsialistidele Suurbritannia välisministeeriumi rahastatavat Cheveningi stipendiumi, mis aitab omandada magistrikraadi Briti ülikoolides.

„See on fantastiliselt huvitavvõimalus õppida, uurida ja areneda! Kõige rohkemon õpingute juures kasu erinevatest maailmanurkadest päritklassikaaslastest!“ oli õnnelik üks noor polotoloogtänu Cheveningi stipendiumile veel hiljuti Inglismaal olles.

„Ka minu mälestused Inglismaaülikoolist ja õpingutest on väga head,“ rääkisüks teine noor daam, kes käis samuti selle stipendiumiraames samuti Inglismaal õppimas.

„Sattusin vägamultikulturaalsesse programmi ning seetõttu oman nüüdhäid sõpru väga erinevates maailma nurkades -nii Austraalias, Aafrikas, Aasias, Euroopas kui Ameerikas,“toob veel üks riigiametis töötav naine ühe suureplussina esile.

Kuna lähiajal on tulemasstipendiumi selle aasta konkurile esitatavate taotluste tähtaegja väga paljude inimeste mälestused-kogemused sellestipendiumiga seoses on positiivsed, võikski Cheveningistipendiumi lähemalt tutvustada.

BritiNõukogu kommunikatsioonijuht Kadri Suni sõnul võisidnäiteks eelmise aasta ehk siis 2006-2007. aasta Cheveningistipendiumi konkursil osaleda kõigi erialade esindajad.„Cheveningi stipendiumile on konkurss küll tihe, aga kessaab selle täisstipendiumi, võib täielikultpühenduda õppimisele,“ räägib Kadri Suni.

Õppemaksuja elamiskulude pärast pole vaja muretseda, kuid õppetööon seejuures siiski intensiivne, sest enamik magistriprogrammekestavad vaid aasta.“

Õppeprogramm on Cheveningistipendiumi raames õppinute sõnul mitmekesine, kuidvõib juhtuda seegi, et aasta jooksul pole ühtegi eksamitning kõik hinded tulevad seminaridelt, esseedelt, projektideltja esinemistelt, on rääkinud stipendiumi kaudu õppimaskäinud inimesed.

„Nädalas võib olla kaainult kolm loengut, ülejäänud aeg tuled kulutadaiseseisvalt kirjanduse läbitöötamise, seminaridevalmistumise ja esseede kirjutamise jaoks. See oli küll üsnatöömahukas ja tavaliselt veedabki vaid õppidestäistööpäeva hommikust õhtuni,“ mäletabüks sotsiaalteadusi tudeerinud noor.

Järgnevatele küsimustelevastab Briti Nõukogu programmijuht Kaarin Truus:

Kas Cheveningi stipendiumi raamessaavad õppima minna ka raamatupidamisala inimesed? Võifinantssfääri töötajad?

„Suurbritannia välisministeeriumiCheveningi stipendiumid võimaldavad väljapaistvatelnoorteaduritel ja –spetsialistidel, tulevastel ühiskonnaliidritel täiendada oma teadmisi ning omandada magistrikraadtuntud Briti ülikoolides. 2007-2008 stipendiumikonkursil võivadosaleda kõigi erialade esindajad, olgugi et eelnevatelaastatel on olnud eelistatud alljärgnevate valdkondadekandidaatide avaldused:

Euroopa uuringud

Avalik haldus

Diplomaatia ja rahvusvahelised suhted

Politoloogia

Regionaalareng

Meedia ja kommunikatsioon

Creative Industries

Lisainfo stipendiumi kohta leiate BritiNõukogu Eesti koduleheküljelt:

http://www.britishcouncil.org/estonia-education-scholarships-chevening.htm

ja rahvusvaheliselt Cheveningileheküljelt:

http://www.chevening.com/

Kas selle stipendiumi raames saavadõppida ka inimesed, kes juba töötavad? Kas töölisab plusse stipendiumi saamisel?

„Kandideerida võivad niikõrgkooli lõpetavad kui ka juba töötavadinimesed. Üldiselt on eelistatud juba töökogemustomavad ja potentsiaalsed liidrid ja juhtivad töötajad omavalitud erialal.“

Kui raamatupidajad võifinantsjuhid või muud finantstöötajad saaksid minna,siis millistesse ülikoolidesse?

„Ülikoolide valik on suur,üldjuhul valib kandideerija ise eelnevalt välja sobivadülikoolid, soovitav on eelnevalt tutvuda huvipakkuvateülikoolide ja kursustega. Ülikoolide ja magistriprogrammidevalimisel võib abi olla leheküljest - http://www.educationuk.org

Millal võetaksestipendiumitaotlusi vastu?

„Stipendiumi taotluste laekumisetähtaeg on 11. detsember 2006. Esimese eelvooru läbinudkandidaadid kutsutakse intervjuule. Intervjuuvooru edukalt läbinutelpalutakse sooritada inglise keele test IELTS.“

Kas taotlusi võetakse vastuigal aastal?

„Seni on Cheveningi stipendiumeEestis igal aastal välja antud. Viimastel aastatel onstipendiumi saajate arv vähenenud, järgmiste aastate kohtaei oska hetkel midagi öelda.“

Milliseid dokumente on vaja? Ja kuhuesitada?

„Avaldus koos kõigi lisasettenähtud dokumentidega tuleb toimetada Briti Nõukogusseaadressil Vana-Posti 7, Tallinn 1046. Vajalikon esitada:

1.Elektrooniliselt või paberkandjal täidetud avaldus koosjuurde lisatud fotoga. Avalduses kandidaat tutvustab ennast (250sõna), oma tulevikuplaane (250 sõna) ning nägemustenda rollist tulevikku vaadates (250 sõna).

2. Akadeemilistetunnistuste koopiad (vajadusel tõlge inglise keelde).

3. Kakssoovituskirja.

Mille alusel stipendium määratakse?

„Tüüpilisel kandidaadil on:

Kõrgharidus.

Motivatsioon pärast õpinguid Suurbritannias naasta Eestisse ja kasutada õpitut siinse ühiskonna arendmisel.

Oma erialal töötamise kogemus, tal on ette näidata saavutused, tal on potentsiaal saada liidriks oma alal.Enamus Cheveningi stipendiaate on 25-35 aastased.

Oskus intervjuul demonstreerida, et tal on isiksuseomadused, mis tulevad kasuks UK-s õppimisel ning edasisele karjäärialasele edule.

Selge ettekujutus, kuidas nende stipendium pärast koju naasmist Eestile kasu toob.

Hea inglise keele oskus. Enamik UK ülikoole nõuavad vähemalt 6,5-punktilist IELTSI tulemust. “

Kui palju inimesi sõidab igalaastal välismaale selle stipendiumi raames õppima?

„2006/2007 aastal sai stipendiumikaks inimest, eelmistel aastatel on arv olnud suurem, keskmiselt 4-6inimest igal aastal. Stipendiaatide arv oleneb igaks aastakseraldatud eelarvest, mis on viimastel aastatel vähenenud.“

Millised on selle stipendiumiplussid ja millised on miinused?

„Stipendium katab kõik1-aastase magistriõppega seotud kulud (õppemaks, sõitSuurbritanniasse ja tagasi, elamiskulud jms). Mõnedkandidaadid võivad näha miinusena eeldust, etmagistriprogrammi läbinud tulevad tagasi ja asuvad töölevalitud erialal.“

Mida veel sooviksite lisada seosesõppimisvõimalustega raamatupidajatele?

„Paljud raamatupidamise erialainimesed on omandanud kraadi ja osalenud täienduskursusteljärgmiste rahvusvaheliselt tunnistatud ülikoolide jainstitutsioonide juures:

The Association of Chartered CertifiedAccountants (ACCA)

www.accaglobal.com

The Chartered Institute of ManagementAccountants (CIMA)

www.cima.com

Heriot- Watt University, Edinburgh, UK

http://www.hwufc.org.uk/

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700