12. aprill 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jätkates aroomiteraapia teemadel

Inimeste lõhnade eelistused on sama erinevad, nagu inimeste iseloomud või näiteks ka värvieelistused. Meeldiva ja isikupärase parfüümi leidmine pole sugugi lihtne - ahvatleva välimusega pudel või pakend ei ava täielikult selles peituvat lõhnamaailma. Seetõttu on aroomi testimine selle valikul väga vajalik.

Kuidas leida endalesobivaim lõhn?

Sobivaim aeg parfüümivalima minna on hommikupoolikul - siis on inimene erksam lõhnutundma ja muud olulised igapäevased signaallõhnad(näiteks lõunasöögist paiskuvad aroomid) polejõudnud veel lõhnataju muuta.

Ideaalne oleks testidaühte lõhna korraga ja kindlasti oma nahal, näiteksrandmel tuiksoone kohal. Arvamuse avaldamisega ei tasu kiirustada -alkoholi haihtumine ja aroomi kujunemine nahal võtab aegaumbes 20 minutit. Veelgi parem on jälgida lõhnamuutusikogu päeva jooksul ning seejärel otsustada.

Saksa psühholoogJoachim Mensing on oma uurimuste põhjal välja toonud kateatud seose lõhnaeelistuse ja isikuomaduste vahel:

Väljapoolesuunatud ekstraverdid kalduvad eelistama värskeid puuvilja- jaroheliste taimede lõhnu;

Arglikud ja mõtisklevadintroverdid - idamaiseid vürtside ja eksootiliste taimedepõnevaid kombinatsioone;

Elavaloomulised javahelduvate meeleoludega inimesed - lillelõhnu. Tänapäevaparfümeeria võimaldab üheaegselt edasi anda kavastuolulisi teateid ning ühendada samas parfüümiserinevaid isiksuseomadusi.

Lõhnatujud

Parfüümidelon täheldatud ka seost meeleoluga:

Tsitrus - reibas jaelurõõmus;Rohelised taimed - avatud jaoptimistlik;Vanilje - rahustav, lõõgastav,unistav;Muskus - seksikas, romantiline;Lillelõhn -pingeid kõrvaldav, tujutõstev.

Kuidasvalida aga eeterlikke õlisid?

Kolmsoovitust siinkohal:

1. Kui otsid õli, mis aitaks parandadaemotsionaalset seisundit, siis on oluline lähtuda omalõhnaeelistusest. Kuigi usutakse, et teatud õlid on"meeleolu tõstvad", osad aga "rahustavad",siis alati pole kõik nii lihtne. Kui sulle ikka üks lõhnei meeldi, on väga ebatõenäoline, et seda tasuksvalida. Enda tunne on kõige olulisem.2. Kui otsideeterliku õli mingi haiguse raviks, tuleb hoolega uuridateraapiatpuudutavaid viiteid ja olla kindel, et just see sobiksantud juhul.3. Ükskõik kas valid õli tervisepärast või koduse õhkkonna loomise jaoks,kontrolli, et õli oleks ohutu kasutada; näiteks kui oledrase väldi basiilikut või mürri.

Eeterlikeõlide eest hoolitsemine

Eeterlikudõlid aurustuvad kergesti ja neid kahjustab valgus, äärmuslikudtemperatuurid ja pikaajaline kokkupuude õhuhapnikuga. Alatituleb osta õlisid, mida müüakse tumedatesklaaspudelites.

Teoreetiliseltsäilivad eeterlikud õlid (välja arvatud apelsini-,sidruni-, greibi- ja laimiõli) mitmeid aastaid. Ent midasagedamini sa ükskõik millise eeterliku õlipudelit avad, seda suurem on võimalus oksüdatsiooniks jaseega ka suureneb oht, et õli teraapilised omadused vähenevad.Kui aga õlisid säilitatakse hoolikalt külmas,pimedas, kuivas kohas (eelistatult külmkapis), siis säiluvadnad vähemalt ühe aasta - ühest saagikoristusestteiseni - ilma mingite muudatusteta).

Mõningateeeterlike õlide toimed:

APELSINIÕLI- päikeseline, meeleolu tõstev. Alandab kõrgetvererõhku. Alandab nakkushaiguste korral palavikku, avabhingamisteid. Kudesid uuendav.

BERGAMOTIÕLI -stimuleerib ajutegevust, tõstab mõtlemisvõimet,tugevdab mälu. Parandab vereringet, leevendab lihasevalusid.Sobib putukahammustuste raviks, neutraliseerib mürke.

BENSOEÕLI -tugevalt rahustava toimega, sobib unetuse puhul. Antiseptiline, heavahend hingamisteede põletike raviks. Soodustab uriinieritustja leevendab turseid. Kosmeetikas hea kuivale nahale.

"DAMASKUSE ROOS"e. "ROOS OTTO" - eeterlike õlide kuninganna:leevendab

suurepäraselt masendust ja depressiooni. Puhastabsoolestikku ja maksa, toetab mao talitlust. Kosmeetikas hea õlikuiva, paksenenud ja tundliku naha puhul.

EUKALÜPTIÕLI- tugevalt antiseptiline, toaõhku pihustatuna desinfitseeribja väldib gripiepideemia ajal nakkuse levikut. Kasutatakseeelkõige hingamisteede põletike,

bronhiidi,katarride ja heinapalaviku raviks. Kompressides alandab palavikku.

FENKOOLIÕLI- vähendab närvilisust, lisab julgust, jõudu,vastupidavust. Diureetiline, tõrjub kehast liigse vee,kiirendab ainevahetust. Kosmeetikas kasutatakse vananeva ja lõdvanaha raviks, ka verevalumite eemaldamisel.

GERAANIUMIÕLI - ükstõhusamaid õlidest: soojendav, valuvaigistav,tasakaalustab, tõstab meeleolu. Maksa- ja neerutalitlusttugevdavana kasutatakse hepatiidi ja neerukivide puhul.Tselluliidiraviks sobib hästi koos kadakamarjaõliga.Kosmeetikas üks tegusamaid, igale nahatüübile sobiv.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700