23. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-arved mikro- ja väikeettevõtjale

arvetehas võimaldab väikeettevõtjatel arvemajandust lihtsustada
Foto: arvetehas
Millised on mikro- ja väikeettevõtete võimalused e-arveid kasutada ja oma arvemajandust lihtsustada?

Viimasel ajal on meedias üha enam juttu e-arvetest. Põhjus on lihtne - Rahandusministeerium tegeleb e-arvete laialdase kasutuselevõtu ettevalmistamisega avalikus sektoris ning eesmärgiks on seatud juba 2016. aasta lõpus avaliku ja erasektori vaheline arveldamine peamiselt e-arvetega. 1. juulil 2016. a tekib avalikul sektoril kohustus e-arveid vastu võtta ning alates 1.jaanuarist 2017 võtab avalik sektor erasektorilt vastu üksnes e-arveid. Tasub kohe mainimist, et e-arve on arve, mis koostatakse, edastatakse ja säilitatakse elektroonilises vormis ning on masinloetav - seega PDF vormingus arve ei ole e-arve. See ei tähenda siiski, et PDF vormingus arved täiesti ära kaovad – Eesti ametlikule e-arve standardile (EVS 923:2014) vastav e-arve ei ole kuigi hästi inimsilmale loetav, mistõttu PDF vormingus arve jääb kindlasti mõneks ajaks masinloetava arve üheks loetavaks väljundvormiks.

Ka terves Euroopas tehakse täna tööd selles suunas, et aastaks 2020 arveldataks peamiselt masinloetavate e-arvete abil. Nii on välja antud Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu direktiiv nr 2014/55/EL, mis näeb ette e-arvete kasutamise kohustuslikuks tegemist riigihangetes hiljemalt 2018. aasta lõpuks. 2016 aasta lõpuks on Euroopa Komisjonil kavas välja töötada ka Euroopa riikide jaoks ühtne e-arve standard, mis võimaldab juba piiriülest e-arvetega arveldamist.

Rahandusministeeriumi andmetel on Eesti arvete kasutusulatuse poolest pigem mahajääjate seas. Eesti avaliku sektori müügiarvetest on e-arveid 3 protsenti ning ostuarvetest 8 protsenti. Erasektori müügiarvetest on e-arveid veidi alla 20 protsendi. Samal ajal on näiteks Soomes e-arvete osakaal 75 protsenti kõikidest arvetest ja Taanis 59 protsenti.

Tulebki nentida, et paljud mikro- ja väikeettevõtted koostavad täna müügiarveid ikka veel MS Wordi või paremal juhul MS Excelit kasutades. Õnneks on viimasel ajal turule tulnud mitmeid teenuseid, mis teevad ka mikro- ja väikeettevõtja elu lihtsamaks. Arvetehas.ee avas käesoleval aastal uue tasuta teenuse beetaversiooni, mis võimaldab ilma registreerumata koostada nii Eesti ametlikule e-arve standardile vastavaid XML vormingus arveid, kui ka inimese silmale loetavaid PDF vormingus arveid. Viimaseid saab koostada nii eesti kui ka inglise keeles.

Kui PDF vormingus arve saab lihtsalt kliendile edastada, siis mida hakata peale XML vormingus arvega? Siin on mitmeid võimalusi. Näiteks on võimalik sõlmida oma pangaga e-arve edastamise leping, mis võimaldab XML vormingus e-arveid pangasüsteemi üles laadida ja klientide internetipanka edastada. Samuti pakub e-arvete edastamise teenust väikeettevõtjatele näiteks Omniva arvekeskus. Ka Omniva süsteemis on võimalik väikese tasu eest edastada klientidele e-arveid erinevatesse kanalitesse. Lisaks sellele lisandub e-arve importimise võimalus üha rohkem ka enamlevinud raamatupidamistarkvaradele.

Kokkuvõtteks võib öelda, et juba täna on ka mikro- ja väikeettevõtjal nii enda kui ka klientide arvemajandus võimalik märkimisväärselt lihtsamaks teha.

Loe lisa: arvetehas.ee

Autor: Arvetehas.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700