Autor: Gregor Alaküla • 8. detsember 2022

Uus seadus taltsutab sugulaste võimu saneerimise läbisurumisel

Saneerimisseadus ütleb, et võlausaldajate puhul peab nüüd tegema klaariks, kes on pankrotiseaduse mõistes võlgniku lähikondsed, selgitab pankrotihaldur Urmas Võimre saates „Triniti eetris“.
Saates "Triniti eetris" räägiti võlgniku lähikondsete hääleõiguse muutumisest ettevõtte saneerimiskava vastuvõtmisel
Foto: Panthermedia/Scanpix

Varem kehtinud seaduse järgi tekitas probleeme, kui lähikondsed hääletasid koos teiste võlausaldajatega, toetades reeglina saneerimiskava vastuvõtmist. Uue seaduse järgi võivad lähikondsed omas rühmas ka kõik kava vastuvõtmise poolt olla, kuid kui teistes võlausaldajate rühmades 2/3 poolehoidu ei leidu, siis kava vastu võtta ei saa, selgitas Võimre.

Vandeadvokaat Ain Kalme rõhutas, et saneerimiskava koostamisel tuleb nõustajal ja ettevõtjal hoolega tähelepanu pöörata lähikondsete rühma moodustamise detailidele. Probleemiks võib osutuda, et lähikondse isiku definitsioon on veidi ebaselge, mistõttu ei pruugi ettevõtja ja võlausaldaja nägemus ühtida selles osas, keda protsessi kaasatakse.

Räägime saates ettevõtete saneerimisest ja sellest, millist mõju avaldab suvel jõustunud uus saneerimisseadus. Oma hinnanguid ja tõlgendusi seadusemuudatusele ning selle mõjule jagavad Audit & Consulti pankrotihaldur Urmas Võimre ja Triniti vandeadvokaat Ain Kalme.

Juttu tuleb võlausaldajate rühmadesse jagamisest ning milline on raskustes ettevõtja sugulaste roll saneerimisel. Veel räägitakse saates saneerimiskava muutmisest ja vaidlustamisest. Külalised jagavad nõu ka ettevõtjatele, keda ähvardab saneerimine.

Saadet juhib Gregor Alaküla.

Kuula saadet siit:

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700