Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 26. juuli 2023

Maksugurmaanidele | Käibemaksudirektiivi mõte on olulisem direktiivi üksikute sätete sõnastusest

Euroopa Kohus on korduvalt rõhutanud, et lisaks käibemaksudirektiivi grammatilisele tõlgendusele, on oluline vaadata ka direktiivi eesmärki ja loogikat. Mis tähendab, et kui direktiivi sõnastus pole piisavalt täpne või on koguni vigane, siis tuleb lähtuda käibemaksudirektiivi laiemast mõttest ja neutraalsuse põhimõttest.
Ernst & Youngi Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Eiko Kink

Mõned aastad tagasi arutlusel olnud kohtuasja1 raames arutles Euroopa Kohus kunstiteose edasimüügi erikorra kasutamise üle olukorras, kus kunstiteos osteti teisest liikmesriigist, kus seda käsitleti ühendusesisese käibena. Käibemaksudirketiivi sätteid lugedes, sellist võimalust maksumaksjal tegelikult pole. Küll aga otsustas sellel korral kohus, et erikorra kasutamise võimaluse keelamine paneks riigisisesed ja rahvusvahelised tarned ebavõrdsesse olukorda, mis tähendab, et maksumaksja sai kasutada erikorda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700