Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 13. juuli 2021

Kaubale lisaks müüdav kindlustusteenus on maksuvaba käive, mis mõjutab sisendkäibemaksu arvestust

Paljud kauplejad pakuvad tänapäeval oma klientidele lisaks kaubale ka kindlustust. Tõsi, kauba müüja ise kindlustusteenust ei osuta, aga tegutseb pigem vahendajana või edasimüüjana. Kliendi jaoks on see mugav - ostad kauba ja saad kohe ka kindlustuse juurde. Kauba müüja jaoks on tegemist maksuvaba kindlustusteenusega ja maksuvaba teenuse osakaal põhjustab ka sisendkäibemaksu proportsiooni arvestamise kohustuse.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Küll aga on KMS § 32 lg 2 öeldud, et maksustatava käibe ja kogu käibe suhte arvutamisel ei võeta arvesse juhuslikku KMS § 16 lõike 2 punktis 6 ja lõikes 21 nimetatud teenuste osutamist. KMS § 16 lg 2 p 6 räägib väärtpaberi võõrandamisest ja lõige 21 käsitleb erinevaid finantsteenuseid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700