Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 16. juuni 2021

Pankroti väljakuulutamine ei tähenda automaatselt majandustegevuse lõppu käibemaksu tähenduses

Rumeenia seadustes on sätestatud, et pärast pankroti välja kuulutamist lõppeb isiku majandustegevus, sest edaspidi on tal õigus kaupu müüa vaid selleks, et rahuldada võlausaldajate nõudeid. Ja kuna majandustegevust enam ei toimu, siis tuleb maksumaksjal selles osas korrigeerida põhivara sisendkäibemaksu.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Euroopa Kohtusse jõudnud kaasuse asjaolude kohaselt1 viidi ettevõtja BE suhtes läbi maksukontroll pärast pankroti väljakuulutamist. Selle tagajärjel tehtud maksuotsuse järgi oli BE sunnitud korrigeerima põhivara sisendkäibemaksu. Maksuhaldur leidis, et BE lõpetas majandustegevuse pankroti väljakuulutamise hetkest. Maksuhaldur leidis ka, et kuna pankroti väljakuulutamine toob kaasa likvideerimismenetluse ja vara müügi võlgade tagasimaksmiseks, ei ole selle menetluse raames tehtud tehingutel iseenesest majanduslikku eesmärki. Maksuhalduri arvates ei ole tähtsust asjaolul, et vara müük pankrotimenetluses oli käibemaksuga maksustatud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700