Autor: Raamatupidaja.ee • 18. jaanuar 2021

Valitsus kinnitas seisukohad miinimumpalga direktiivi eelnõu osas

Euroopa Komisjon saatis eelmisel aastal kooskõlastamisele miinimumpalga direktiivi eelnõu. Ettepaneku kohaselt tuleksid nii Eestile kui ka teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele täiendavad kohustused seoses miinimumpalga reguleerimisega. Valitsus kinnitas eelmise aasta lõpus Eesti seisukohad miinimumpalga direktiivi eelnõu osas, mis on hetkel menetlemisel riigikogus. Seisukohtade ning seletuskirja koostamisel arvestati osaliselt koja seisukohtadega, näiteks liikmesriikide eripärade arvestamise ning sotsiaalpartnerite autonoomsuse osas.

Hetkel toimub Eestis miinimumpalga kehtestamine järgmiselt: ametiühingute ning tööandjate esindajad sõlmivad arutelu tulemusena kokkuleppe, mille alusel kehtestab valitsus määruse, mis seab miinimumpalga. Euroopa Liidu liikmesriikides on hetkel kaks erinevat varianti, kuidas miinimumpalk paika pannakse: osad riigid kehtestavad miinimumpalga seaduspõhiselt ning teistes riikides põhineb miinimumpalk kollektiivlepingutel. Euroopa Komisjon on paigutanud esialgses mõjuhinnangus Eesti seaduspõhise miinimumpalgaga riikide hulka. Seaduspõhise miinimumpalgaga riikidele näeb direktiiv ette, et riik peab miinimumpalga kindlaksmääramisel arvesse võtma vähemalt järgmisi näitajaid: ostujõud, üldine brutopalga tase ning kasv, tööjõu tootlikkus. Lisaks peab riik arvesse võtma enda valitud kontrollväärtusi, mille alusel hinnata miinimumpalga suuruse adekvaatsust. Näiteks võib liikmesriik arvesse võtta, et miinimumpalk moodustaks 60% riigi mediaan-ja 50% riigi keskmisest palgast. Kollektiivlepingupõhise miinimumpalgaga riikidele ei näe direktiivi eelnõu ette õiglase palga kriteeriumeid ega üksikasjalikku kaitse reeglistikku. Samuti kohustab eelnõu kehtestama kollektiivläbirääkimiste tegevuskava riikides, kus kollektiivlepingutega kaetus jääb alla 70% tööjõust. Eelnõu kohaselt peab riik hakkama iga-aastaselt esitama Euroopa Komisjonile andmeid miinimumpalga osas soo-, vanuse-, puude-, sektori- ja ettevõtete suuruse kohta, et monitoorida kollektiivläbirääkimiste edukust, miinimumpalkade adekvaatsust ja kaetust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700