Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 5. mai 2020

Sisendkäibemaksu proportsiooni arvestamise meetodit saab tagasiulatuvalt muuta

Selleks, et pealkirjas toodud väide segadusse ei ajaks, tuleb kohe täpsustada, et tagasiulatuva proportsiooni arvestamise meetodi muutmine on lubatud ikkagi ainult teatud piiratud tingimustel.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Seda teemat arutas Euroopa Liidu Kohus (Euroopa Kohus) 30. aprilli 2020 lahendis1. Kaasuse asjaolude kohaselt osutas CTT Portugalis käibemaksuvaba postiteenust ja sellele lisaks maksustatavat postimakseteenust.

Portugali maksuhaldur lubas kõigepealt CTT-l postimakseteenust käsitleda maksuvaba teenusena, aga hiljem muutis oma seisukohta ja ütles, et postimakseteenus on hoopis käibemaksuga maksustatav teenus. Maksuhalduri seisukoha muutusest tingitult, pidi CTT tagasiulatuvalt korrigeerima sisendkäibemaksu mahaarvamist ja selle käigus muutis ta ka tagasiulatuvalt sisendkäibemaksu mahaarvamise meetodit. Proportsiooni arvestamise meetodi muutmise tulemusel tekis CTT õigus veel täiendavaks mahaarvamiseks. Täiendava maharvamisega ei olnud kohalik maksuhaldur nõus.

Juba varsti alustab Äripäeva käibemaksukool, kus koos tuntud maksunõustaja, koolitaja ning käibemaksu raamatu autori Tõnis Ellinguga vaadatakse läbi kõik erinevad käibemaksu käsitlused, seaduse tõlgendusviisid, erijuhud ning kohad, kus ka vilunumad raamatupidajad kipuvad eksima.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

Euroopa Kohus otsustas, et siseriikliku seadusega saab piirata maksumaksja õigust tagasiulatuvalt muuta sisendkäibemaksu mahaarvamise meetodit ja see ei ole vastuolus neutraalsuse, tõhususe, võrdväärsuse ja proportionaalsuse põhimõttega.

Küll aga teise punktina analüüsis Euroopa Kohus ülalmainitud olukorda, kus maksumaksja kasutas proportsionaalset sisendkäibemaksu mahaarvamise meetodit ainuüksi selle pärast, et maksuhaldur oli eelnevalt lubanud käsitleda postimakseteenust maksuvaba teenusena, aga pärast muutis meelt. Ehk, siis proportsiooni arvutamise meetodi valik oli tingitud maksuhalduri eksitavast seisukohast.

Hoolimata sellest, et esimeses punktis ütles kohus, et liikmesriik võib piirata tagasiulatuvat sisendkäibemaksu proportsiooni arvestamise meetodi muutmist, peab ta seda siiski võimaldama tingimusel, et:

1.Liikmesriik põhimõtteliselt lubab maksukohustuslasel kasutada proportsionaalsest meetodist erinevat sisendkäibemaksu mahaarvamise meetodit.

2.Maksukohustuslane käitus heauskselt ja ei olnud mahaarvamise meetodi valimisel teadlik, et tehing, mida ta pidas maksust vabastatuks, oli tegelikult maksustatav tehing.

3.Lisaks ei ole üldine korrigeerimist võimaldav tähtaeg veel möödunud.

4.Mahaarvamise meetodi muutmine võimaldab suurema täpsusega sisendkäibemaksu maha arvata.

Selle kohtulahendi kokkuvõtteks võib öelda, et üldjuhul ei saa maksumaksja tagasiulatuvalt sisendkäibemaksu mahaarvamise meetodit muuta, aga teatud asjaolude ilmnemisel või see siiski võimalik olla.

1CTT- Correios de Portugal, C-661/18.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700