Autor: Gerda Urva, Pihiema OÜ juhatuse liige • 3. aprill 2020

Hirmu anatoomia

Kindlasti oled olnud olukorras, kus süda peksab, rinnus pitsitab ja peas kerivad ainult ähvardava ohuga seotud mõtted. Hirm valdab kõik meeled ja millelegi muule mõelda tundub võimatu. Erutusseisundit põhjustab reaalne või tajutav oht, mis käivitab füsioloogilised, psühholoogilised ja käitumuslikud reaktsioonid.
Gerda Urva selgitab hirmu tekkemehhanismi

Hirmu tagajärjel vallanduvad kehas biokeemilised reaktsioonid, mille eesmärk on pingele vastupanu suurendamine. Lihased tõmbuvad pingule, seedimine aeglustub, nägemisteravus paraneb, hapnikuvajadus suureneb, veresuhkrutase, vererõhk ja adrenaliinitase tõusevad – keha valmistub võitluseks. Organism ei tee vahet, kas hirm on põhjustatud sellest, et kohtusid metsas jalutuskäiku tehes karuga ja pead nüüd füüsiliselt põgenema või leidsid poodi minnes eest tühja tualettpabeririiuli ning kardad oma senise elustandardi langemise pärast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700