Autor: Heikki Võsu • 29. juuli 2019

Muutub maksuvõlgnevuste sissenõudmise kord

Käesoleval ajal tegelevad erinevate riigile tasumisele kuuluvate maksude, trahvide, sunnirahade ja muude nõuete (kokkuvõtvalt riiginõuded) sissenõudmisega kohtutäiturid. Paraku ei ole seni kehtiv süsteem efektiivne, see on kallis, paljud võlad jäävad sisse nõudmata ja seetõttu on Justiitsministeerium algatanud täitesüsteemi ümberkorraldamise.

Ümberkorraldustega antakse riiginõuete haldamine Maksu- ja Tolliameti (MTA) kätte ja väiksemate nõuete sissenõudmine muudetakse automaatseks. Selle tulemusena peaks sissenõudmiskulud vähenema võrreldes praegusega 3-4 korda. Lisaks luuakse uus nõuete ja arestide register, mis näitab reaalajas isiku suhtes käimasolevate täitemenetluste arvu, nõude jääki, vara arestimise infot jne. See muudab täitemenetluse läbipaistvamaks ja isikutel on alati võimalik saada infot enda võlgnevuste kohta ühest kohast. Ka võlgnike nõustamine hakkab toimuma läbi MTA büroode üle Eesti.

Foto: Andras Kralla

Kohtutäiturite ametikohad jäävad küll alles, kuid neid vähendatakse oluliselt. Uue plaani kohaselt hakkaksid täiturid tegelema inimeste ja äriühingute vaheliste (ehk eraõiguslike) nõuetega, samuti nende riiginõuetega, mille täitmisel on vajalik varasid üles kirjutada, arestida ja müüa.

Ettevõtjate arvamused eeltoodud ümberkorralduste plaani osas on oodatud hiljemalt 08. augustiks e-posti aadressile Heikki.Vosu[at]koda.ee. Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda seisukoha, mis edastatakse Justiitsministeeriumile.

Loe täitesüsteemi ümberkorraldustest lähemalt SIIT!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700