Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 27. juuni 2019

Ruutmeetripõhise sisendkäibemaksu propotrsiooni arvutamine

Kinnisasja sisendkäibemaksu proportsiooni arvutamisel on ruutmeetripõhine arvestus lubatud, kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling

Käibemaksuseaduse (KMS) § 33 sätestab Eestis kasutatavad sisendkäibemaksu proportsiooni arvestamise meetodid. Neid on seaduse alusel kaks, mis mõlemad lähtuvad käibe põhisest arvestusest. Proportsionaalne meetod viitab maksustatava käibe ja kogu käibe suhtele. Ka sega meetodi puhul tuleb kahese kasutusega kaupade ja teenuste osas leida proportsioon maksustatava ja kogu käibe proportsiooni põhjal. Küll aga on Euroopa Liidu Kohus (Euroopa Kohus) korduvalt rõhutanud, et tegelikult võivad maksumaksjad kasutada ka teisi sisendkäibemaksu arvestamise meetodeid tingimusel, et see on käibe põhjal arvutatavast täpsem.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700