Autor: Bret Metsküla • 11. aprill 2019

Aasta mõjukaimaks finantsjuhiks valiti Marko Raid

Big4 ja Äripäev valisid kaheksandat korda aasta mõjukaimat finantsjuhti. Võitjaks osutus Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid.
Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid
Foto: Andras Kralla

Žürii tunnustas Markot peamiselt ülieduka IPO eest 2018. aastal: „Ettevõtte börsile viimine on väga suur protsess ja Tallinna Sadama IPO oli mitmes mõttes märgiline. Sadam mõjutab Eesti elu päris palju: kogu tehing ise, muutus suhtumine, kas riik saab IPOsid teha ja kas tasub teiste IPOdega edasi minna.“ Žüriiliikme sõnul oli see mõnes mõttes nagu lumekoristaja töö, kes teeb raja vabaks. Sellel oli suur mõju börsile, investoritele, sadamale endale ja järgmistele IPOdele riigi poolt. Riigiettevõte toodi üle pika aja börsile ja sellega murti teatud paradigma. Marko oli põhiline, kes seda korraldas ja läbirääkimisi pidas.

„Marko Raidist teevad hea finantsjuhi sügavad teadmised ettevõtte ärivaldkondadest, pikaajalised kogemused – teadmised finantsjuhtimisest ja tugev empaatiavõime,“ iseloomustas ettevõtte finantsjuhti Tallinna Sadama juht Valdo Kalm.

Aasta hinnatuim omade seas

Finantsuudiste lugejad said viie nominendi seast oma lemmiku valida. Finantsinimesed valisid aasta hinnatuimaks Bolti finantsjuhi Anneli Aljase.

Anneli edulooks on kontserni finantsüksuse arendamine nullist tsentraliseeritud kontinentideüleseks globaalseks äriettevõtteks ebatraditsioonilises ja ülehelikiirusel areneval tegevusalal. Anneli sihipärase töö tulemusel toimib korrektne finantsarvestus 30+ riigis viiel kontinendil, mis konsolideerub Eesti peakorteris. Selle saavutamine on keeruline, sest nii tegevuse maksustamine kui ka tööjõukulude arvestus/maksustamine on pea igas riigis erinev, ja ka Bolti enda tulude ja juhi/kliendiboonuste arvestuse platvormi pidev arendamine on keeruline – ning seda kõike tehakse Eesti ajaloos esimest korda, ise õppides. Teiseks suuremaks tunnustuseks on 2018. a suvel investoritelt 175 miljoni USA dollari kaasamine ja unicorn'iks saamine, milles oli oluline roll ka Annelil finantsandmete ettevalmistamise ja protsessis osalemise kaudu.

„Anneli on kogenud finantsjuht, kes on kahes järjestikuses startupis käivitanud rahvusvahelise tütarfirmade ja finantsarvestuse süsteemi ca 30 riigis. Startupid kasvavad ülikiiresti ja ärilised prioriteedid muutuvad tihti tundide ning päevadega, kõike on vaja kohe! Sellises keskkonnas efektiivse eelarvestamise, raamatupidamise, auditeerimise ja raporteerimise süsteemi loomine on korralik väljakutse. Anneli on seda suutnud ja väga suure töökoormuse juures on ta proovinud tiimi rahulolu tagada, et inimesed tuleks hommikul naeratades tööle,“ rääkis ettevõtte finantsjuhi kohta Bolti kaasasutaja Martin Villig.

Aastaid žürii tööd juhtinud Äripäeva finantsjuhi Toomas Truuverki sõnul on mõjukaima finantsjuhi valimine ellu kutsutud, et tõsta esile sel olulisel, aga veidi varju jääval ametialal tegutsevaid inimesi. „Tahame väärtustada nende finantsjuhtide panust, kes on oma kolleegide hulgas millegi erilisega silma paistnud – olgu selleks siis mõni suurem äritehing või lihtsalt erakordselt hästi korraldatud finantsorganisatsiooni töö. Äri rahvusvahelistumine ja tehnoloogia kiire areng esitavad ka finantsjuhtidele järjest uusi väljakutseid. Väga hästi hakkama saamiseks on vaja olla valmis muutusteks ja muutumiseks.“

2018. aasta mõjukaima finantsjuhi nominendid

– Anneli Aljas, Taxify

– Kaja Kert, Merit Tarkvara

– Mait Mengel, Kaamos Group OÜ

– Marko Kaha, Orkla Eesti AS

– Marko Raid, Tallinna Sadam

Žüriisse kuulusid Big4 audiitorbüroode esindajad Tiit Raimla PwCst, Andris Jegers KPMGst, Olesia Abramova EYst ja Veiko Hintsov Deloittest ning Äripäeva Finantsjuhtimise Infolehe peatoimetaja Villu Zirnask.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700