23. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: pixabay.com

Reiki lõõgastab ja toob inspiratsiooni

Tööstress, pinged, ületöötamine, läbipõlemine – need on märksõnad, mis kahjuks liigagi tihti lähedaste ja kolleegidega vesteldes kõrvu jäävad. Reiki praktik ja Tiibeti helide huviline Madis Jürviste kirjutab, kas ja kuidas saab reiki sellises olukorras abiks olla.

Ajal, mil Eesti ühiskonnas süveneb üha järsem vastasseis „pärismeditsiini“ ja „uhhuu-meditsiini“ vahel, on paslik enestelt küsida, kas me ükskõik kumba leeri kuulujatena ikka teame, millele me vastandume ja kas see üldse väärib vastandumist, kuigi on selge, et markantsed äärmuslikud näited tekitavad alati tuliseid debatte. Siinsete ridade eesmärk on selgitada, kuhu paigutub selles valguses reiki, mida selle eestlastele praegu veel sageli tundmatu sõnaga tähistatakse ja kuidas võib reikist igaühele kasu olla.

Reiki põhiolemuse on väga tabavalt kokku võtnud Eesti Keele Instituudi leksikograafid „Eesti keele sõnaraamatus“: reiki on „20. sajandi algul Jaapanis välja töötatud inimese vaimse ja kehalise seisundi parandamine käte pealepanemise teel“. Küllap seostub Lääne inimese jaoks igasugune käte pealepanemine ühe meie kultuuriruumi alustekstiga, mille juured on kahe aastatuhande taguses ajas. Meile juba tuttavates lugudes tuleks aga näha puid, mille taga on terve mets (kätega ravivad omal moel ka emad, kes asetavad peopesa oma lapse valutavale kohale). Reiki on killuke sellestsamast metsast, kuhu püüame siin pilku heita.

Mida reikiseansilt oodata?

Tõepoolest, klassikaline reikiseanss näeb välja nii, et seansile tulnu lebab teraapialaual sooja pleedi all ja praktik asetab käed tema peale või kohale, vastavalt olukorrale. Seansse korraldatakse mugavalt soojades tingimustes ja hubases atmosfääris, et luua võimalikult head tingimused lõõgastumiseks. Ei ole sugugi harvad ka need juhud, kui seansile tulnu lausa uinub, ja see on tema seisundi paranemiseks ainult positiivne: ainus, mida kohaletulnult oodatakse, on füüsiliste pingete ja mõtete vabakslaskmine ning reiki energia kogemine.

Tavapäraselt iseloomustatakse reiki energiat soojana, valge valguse energiana. See on kõige sagedamini esinev tunnetuspõhine kirjeldus, väga palju on aga ka kõiksugu teistsuguseid kogemusi: reikit kogetakse alati individuaalselt, ja neid viise, kuidas keegi seda energiat tunnetab või milliseid visuaalseid rännakuid seansi jooksul läbi käiakse, on lõputult. Üks aga on kindel, mõjuda saab reiki energia ainult positiivselt. Halvim, mida seansile tulnu saab kogeda, on mitte millegi tunnetamine, ning võib juhtuda, et pärast seanssi tõustakse ükskõiksena ja õlgu kehitades. Seda juhtub küll harva, aga see tuleneb täienisti seansile tulnu enese seisukorrast ning häälestatusest. Väga võimalik, et sellisel inimesel ongi parasjagu vaja käia mõnda muud teed.

Kuidas reiki positiivselt mõjub?

Reiki head mõjud võivad ilmneda väga võimsalt. Füüsiliselt tajutakse enamasti soojatunnet. Kuna seansile tulnu lebab kinnisilmi, on vahel tagantjärele küsitud, milliseid vahendeid praktik kasutas, et nii intensiivset soojust saada. Tegelikult aga kasutataksegi ainuüksi käsi. Reiki praktik on vahendaja rollis: tema toob seansile tulnud inimesele oma käte kaudu energiat, kasutamata muid abivahendeid. Seesama energia korrastab inimese organismi ja mõjub eeskätt nendele kehapiirkondadele, kus energia optimaalne liikumine on millegi poolest takistatud, olgu põhjuseks mõni lähemas või kaugemas minevikus toimunud trauma või alles ilmnemata probleem.

Väga positiivne on reiki puhul ka tõik, et energiat vahendav praktik ei jää sellest puutumata: seansi käigus saab temagi oma „laengu“, mitte ei anna iseendast midagi olulist ära. Reiki praktik võib potentsiaalseid probleeme tajuda ning anda nõu edasiste sammude suhtes: tihtipeale annab ta väga asjakohase soovituse pöörduda ühes või teises küsimuses perearsti või eriarsti poole seisundi kontrollimiseks ja vajadusel ravi saamiseks.

Reikil on ka vaimselt positiivseid mõjusid. Kui seansile tulnu suudab lasta oma mõtetel minna, olla lihtsalt praeguses hetkes, katkestada oma mõttejadade sisemonoloogi, kogeb ta pärast seanssi kergustunnet. Seni muret tekitanud probleeme nähakse uues valguses, küsimusi tekitanud olukordadele või muredele leitakse vastuseid, saadakse uusi väga häid mõttevälgatusi: vaimne rännak, mis seansi ajal läbitakse, võib olla tohutult inspireeriv.

Reikiga alustamine

Esimene samm, mida iga potentsiaalne reikihuviline võiks astuda, on võtta avatud hoiak ja katsetada, kas see tehnika võiks talle kasulik olla. Praktikud korraldavad nii üksik- kui ka grupiseansse, kontakt- kui ka distantsseansse (reiki energia kulgemisel ei ole aja ega ruumi piiranguid). Huviliste ja ruumi olemasolul on võimalik grupiseansse korraldada kus tahes. Küll aga on väga oluline leida üles need reiki energia vahendajad, kes neile edasi antud tehnikat tõepoolest tõhusalt kasutavad, mitte ei aja taga tühja tuult väljal. Ükski ei saa anda garantiid, et see või teine seanss annab kindla lahenduse – selles on suur roll seansile tulijal endal –, väga häid reikipraktikuid leiate aga hea tahtmise korral kindlasti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700